Τις παγωμένες από το χιόνι πύλες του ανοίγει σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στους 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, στους 35 υπουργούς Οικονομικών, τους 30 υπουργούς Εμπορίου και δεκάδες δισεκατομμυριούχους.

Το παρών στο ετήσιο συνέδριο που διαρκεί μέχρι τις 24 του μηνός θα δώσει βέβαια και ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εθνική ατζέντα με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, στην υλοποίηση των περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του αλλά και στην πραγματοποίηση χρήσιμων επαφών που θα βοηθούσαν την εξωτερική μας πολιτική εν μέσω της σοβαρής κρίσης στα ελληνοτουρκικά.   

Στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταρχάς θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί έστω και για ελάχιστα λεπτά τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ που πέρυσι απουσίαζε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Θα πιάσει σίγουρα κουβέντα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας (αφού και το Παρίσι έχει στραφεί ανοικτά κατά της Τουρκίας) αλλά αναλυτικά για τα όσα τεκταίνονται στην ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την ευκαιρία οι δύο άνδρες συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα στο προγραμματισμένο τετ α τετ, στα Ηλύσια Πεδία (στις 9 Ιανουαρίου).

Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν αποκλείει πάντως να υπάρξουν και συνομιλίες στο Νταβός με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προκειμένου ενδεχομένως να δώσει και μια πειστική δικαιολογία για τον λόγο που η χώρα μας δεν μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη, ζήτημα που μας αφορά άμεσα μετά και την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου συνεργασίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που εάν τυχόν εφαρμοστεί απειλεί άμεσα την εθνική μας ακεραιότητα. Στο συνέδριο θα βρίσκεται και μια… παλιά μας γνώριμη, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ με την ιδιότητα αυτή τη φορά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες μαζί της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως το βασικό θέμα του οικονομικού φόρουμ που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια θα είναι η διάσωση του περιβάλλοντος και ειδικότερα η αναζήτηση τρόπων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η μόλυνση από πετρελαιοκηλίδες και ραδιενέργεια καθώς επίσης το πώς θα δημιουργήσουμε έναν περισσότερο βιώσιμο κόσμο θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τα πάνελ του Νταβός.

Η ελληνική κυβέρνηση αυτό που θα επιδείξει μεταξύ άλλων θα είναι η πρόσφατη απόφαση που πήρε για την πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2023. Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατομμύρια τόνους.

Ήτοι από τα 20 εκατομμύρια τόνους που ήταν το 2019 να πέσουμε στους 5 εκατομμύρια τόνους το 2023, ποσοστό μείωσης δηλαδή της τάξης του 75%.