Με βασικό όπλο την αλλαγή του εκλογικού νόμου οργανώνει το Μέγαρο Μαξίμου τη στρατηγική του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις γαλάζιες υποψηφιότητες. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, δεν προτίθεται να δώσει επίσημα χρίσματα, ενώ κινείται με πρώτιστο στόχο να αναδειχθεί ένα κεντροαριστερό στίγμα μέσα από τις κάλπες σε δήμους και περιφέρειες.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η ΝΔ να δώσει πολιτική μάχη στις 13 περιφέρειες της χώρας και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν αποκλείουν σε ορισμένες περιφέρειες και πρωτεύουσες νομών να υπάρξουν κεντρικές συμφωνίες για στήριξη υποψηφίων από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τη ΔΗΜΑΡ, μεταφέροντας στη βάση το εγχείρημα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ωστόσο, θεωρούν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη του νέου εκλογικού νόμου που του υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να προωθήσει στη Βουλή το Νοέμβριο.

Αν και το βασικό επιχείρημα για το νέο εκλογικό νόμο είναι ότι πρέπει να δοθεί ο λόγος στις τοπικές κοινωνίες για την ανάδειξη των καταλληλότερων, είναι κοινό μυστικό ότι με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρείται να δημιουργηθούν αναχώματα απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο ενιαία ψηφοδέλτια για υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την ανάδειξη άγνωστων υποψηφίων που θα συγκέντρωναν σχεδόν αποκλειστικά ψήφους διαμαρτυρίας μέσα από ένα αυτόνομο κομματικό ψηφοδελτίων, ενώ στη ΝΔ θεωρούν ότι μέσω της επαναφοράς του 42% για εκλογή από τον α΄ γύρο ευνοείται σε τοπικό επίπεδο η δημιουργία μετώπων κατά ακραίων υποψηφίων.