Τα γυρίζει ο Ζόραν Ζάεφ… μέσα σε λίγες μέρες, καθώς τώρα δηλώνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Republika» της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζάεφ ανασκεύασε τη χθεσινή του τοποθέτηση στο Euronews, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα εφαρμόσει στο ακέραιο ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η νέα δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έλληνες πολιτικοί προειδοποίησαν τον Ζάεφ ότι τυχόν αδυναμία να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην ΕΕ και πιθανώς θα αναθερμάνει και το ελληνικό βέτο» επισημαίνει η ίδια εφημερίδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για την τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας.

«Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια που σχετίζονται με την ΕΕ είναι τμήμα της. Δουλεύουμε, με επιτυχία, πάνω στις ενστάσεις που ήρθαν από την ελληνική πλευρά, αλλά και πάνω σε όσες παρατηρήσαμε οι ίδιοι».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ που σύντομα θα προχωρήσει σε εκλογές, υπογράμμισε στη συνέχεια: «Περιμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα προβεί σε στέρεα βήματα, όπως το να αντικαταστήσει τις πινακίδες δρόμων.

Η πρόθεση πρέπει να είναι να στείλουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι αποφέρει μια στρατηγική συνεργασία, κέρδη για το νέο μας φίλο, το νότιο γείτονά μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Ζόραν Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών η άρνηση των Ευρωπαίων να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στην απεσταλμένη του Euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα.

O πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.