Τη συμφωνία του στο πνεύμα των τροπολογιών που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, για την εξαίρεση των εργαζομένων του ΙΓΜΕ από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας όπου υπήχθησαν με μη σύννομο – κατά τα δικαστήρια – τρόπο, εξέφρασε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ε. Λιβιεράτος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το μνημόνιο περιβαλλοντικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, στο οποίο περιελήφθησαν και τροπολογίες από κυβερνητικής πλευράς, ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε πως «εμείς θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς στο ΙΓΜΕ, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε-γιατί επειδή δεν υπάρχουν, το έργο μας δυσχεραίνεται. Το θέμα των τροπολογιών αυτών όμως, είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Με χαρά να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να πειστεί το υπουργείο Οικονομικών…».

Συνολικά πάντως, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει στο νομοσχέδιο τροπολογίες (Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ, γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, βελτίωση ανταγωνιστικότητας), καθώς το νομοσχέδιο, αφορώντας διεθνή σύμβαση, κανονικά δεν επιδέχεται τέτοιων παρεμβάσεων. Αντίστοιχη στάση κράτησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στις τροπολογίες, αν και ο βουλευτής του, Ευάγγελος Αποστόλου, καυτηρίασε συγκεκριμένη διάταξη για το ΕΣΠΑ, με την οποία ορίζεται πως η διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών για έργα χρηματοδοτούμενα από προγράμματα της Ε.Ε., δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες. Την ίδια διάταξη στηλίτευσε και το ΚΚΕ, το οποίο και την καταψήφισε.

Σε ό,τι αφορά τον κύριο κορμό του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρε τις επιφυλάξεις που είχε αρχικώς καταθέσει, μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος πως η συνεργασία με το Ισραήλ θα αφορά μονάχα την περιβαλλοντική συνεργασία και όχι παράπλευρους τομείς – ο δε εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναγνώρισε πως το Ισραήλ αποτελεί πρωτοπόρο χώρα στην περιβαλλοντική προστασία. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη της περιοχής, με το οποίο, όσο έχει αυτόν το ρόλο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση», διευκρινίζοντας πως τα σχόλια αυτά, δεν απευθύνονται και ενάντια στους πολίτες του Ισραήλ.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο εισηγητής του κόμματος, Στάθης Μπούκουρας, εκτίμησε πως πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι το «ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Υπενθυμίζοντας δε, την πρόσφατη δολοφονία βρετανού στρατιώτη, ο κ. Μπούκουρας υποστήριξε πως η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Με βάση τα παραπάνω, καθώς και την δράση του Ισραήλ ως «κράτους-δολοφόνου των Παλαιστινίων», ο κ. Μπούκουρας δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Αργότερα ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δήλωσε πως η θέση της Χρυσής Αυγής είναι, «πρώτα απέλαση των λαθρομεταναστών μουσουλμάνων και μετά κύρωση της σύμβασης».