Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν στη χθεσινή τους πρώτη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε για τους στόχους των επισκέψεών του: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Η πρόσκληση τους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Πρόσκληση στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, απηύθυνε από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει μία νέα κυβέρνηση που επιχειρεί και το έχει δείξει εμπράκτως να κάνει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα», ανέφερε στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε από τους Γάλλους επιχειρηματίες να συμμετέχουν. Απευθύνω πρόσκληση στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν και να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα».

«Η Γαλλία είναι μία ισχυρή χώρα σταθερός φίλος της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως μας στάθηκε η Γαλλία, ωστόσο, οι σχέσεις μας ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων. «Η Γαλλία βοήθησε στην επανάσταση του 1821, το καλό παρελθόν εγγυάται και ένα αντίστοιχο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και διεκδικεί τη θέση της στην Ευρώπη που παραμένει ο φυσικός της χώρος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τον πρόεδρο Μακρόν γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας. Έχω μεγάλες προσδοκίες για τη συνεργασία μας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συμφωνεί με τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ για τον κοινό προϋπολογισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να μιλήσουμε για μία Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, που θα φυλάει τα σύνορά της, που θα δείχνει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Μία Ευρώπη που θα συνεργάζεται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και θα δώσει σάρκα και οστά στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία θα αναπτύσσει κοινή δράση στον τομέα της άμυνας, αλλά θα δίνει και προτεραιότητα στα θέματα του περιβάλλοντος. Έκανε ειδική αναφορά στην πράσινη ατζέντα του προέδρου Μακρόν και στον παγκόσμιο ρόλο του και σημείωσε ότι «θα πρέπει να βάλλουμε στόχο της μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να γίνει πράσινη Ήπειρος».

Αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ΕμΜανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία δεν θα δείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή, γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χρειάζεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν, αφού θύμισε ότι η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης με συνέχεια και σταθερότητα, χωρίς αυτό να αναιρεί το θάρρος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός για να παραμείνει στη ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα θέλουμε να εμβαθύνουμε την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία».

Ακολούθως, μίλησε για τη συμφωνία των δύο στην ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας, πρέπει να δούμε τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να δείξουμε τη βούλησή μας για περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, όπου έχει γίνει μεν πρόοδος, αλλά λείπει ακόμη η λύση. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν. Ειδική αναφορά έκανε και στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ, θυμίζοντας ότι ήταν μία ιδέα του Μισέλ Μπαρνιέ, τη συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την κοινή αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην ΕΕ.

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24

Το σχέδιο του για την ελληνική οικονομία, τις διμερείς σχέσεις και τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα συζήτησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συζήτησαν το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% και συμπλήρωσε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αφού «…αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, μια αξιοπιστία σχετικά με πραγματικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται και κατά τη γνώμη μου η βασική προτεραιότητα αφορά στην ανάπτυξη. Μπορούμε να το πράξουμε, να μειώσουμε τους φόρους επί των επιχειρήσεων. Μπορούμε να αρχίσουμε το 2020, μειώνοντας τους φόρους από 28% έως 24%, να καταπολεμήσουμε την ελληνική γραφειοκρατία που αποτελεί πάντα ένα πρόβλημα».

Για τις ανισότητες υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι σε κατάσταση φτώχειας, που δεν έχουν εργασία. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη πολιτική για την εξάλειψη των ανισοτήτων είναι η πολιτική που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης. Χάσαμε 400.000 Έλληνες, που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης.. Κατά συνέπεια, πώς θα επιστρέψουν, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη;».

Συμφώνησε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα λέγοντας: «Όταν μιλάμε για μια Ευρώπη που προστατεύει, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον και τη ζωή του Ευρωπαίου πολίτη. Είδαμε μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά, ζητήσαμε τη βοήθεια του μηχανισμού, λάβαμε τρία (πυροσβεστικά) αεροπλάνα, και αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό και το συζήτησα με τον Πρόεδρο Μακρόν είναι ότι αυτός ο μηχανισμός RescEU πρέπει να είναι ένας μόνιμος μηχανισμός με περισσότερα αεροπλάνα, που θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν προβλήματα πυρκαγιών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα οφείλονται στην κλιματική υπερθέρμανση σημειώνοντας: «Δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι επίσης ένα πρόβλημα για τη Γαλλία και μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να προσθέσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Ο Επίτροπος της Κύπρου, κ. Στυλιανίδης, που έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα RescEU έκανε μια εξαιρετική δουλειά. Τώρα είναι αποστολή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταστήσει μόνιμη αυτή τη δομή».

Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε την «καλή προσωπική σχέση» του με τον κ. Μακρόν, είπε πως παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες «όσον αφορά το Ευρωπαϊκό όραμα, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με πολλά από τα θέματα που θέτει ο Πρόεδρος Μακρόν». Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν ταυτίσεις καθώς είναι στην ίδια γενιά αλλά και «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε γενικά τον λαϊκισμό».

Είπε πως «στην Ελλάδα πετύχαμε να πατάξουμε τον λαϊκισμό της αριστεράς. Πετύχαμε ένα ποσοστό πολύ-πολύ ισχυρό, πετύχαμε ένα ποσοστό 40%. Είναι η πρώτη φορά σε μια περίοδο δέκα ετών, που η Ελλάδα εκλέγει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και καταπολεμήσαμε τον λαϊκισμό. Επίσης, καταπολεμήσαμε τα άκρα. Και το πετύχαμε χωρίς να αντιγράψουμε τη ρητορική των λαϊκιστών, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο πάνω στην ελληνική οικονομία».