Στα σφάλματα υπολογισμού της καταβολής αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, τονίζοντας ότι αυτά «εντοπίστηκαν άμεσα και άμεσα διορθώνονται».

Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι εγκαίρως οι δικαιούχοι ενημερώνονται αν έλαβαν λιγότερα, ώστε να τους επιστραφούν άμεσα αυτά που προβλέπει ο νόμος. Για τους δικαιούχους που έλαβαν παραπάνω αναδρομικά δεν διαταράσσεται η καθημερινότητά τους, διότι η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση για τα παραπάνω ποσά.

«Πάντα συνέβαιναν σφάλματα στον υπολογισμό. Οι δικές μας υπηρεσίες τα εντόπισαν και έσπευσαν να τα διορθώσουν. Γι’ αυτό υπάρχει διάταξη για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, η οποία δεν είναι τωρινή. Πάντα υπήρχε πρόνοια, γιατί το σύστημα μπορεί να έκανε λάθος υπολογισμό στον δικαιούχο. Αυτά είναι αναμενόμενα σφάλματα. Τα εντοπίσαμε και τα επιλύσαμε αμέσως», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι τα σφάλματα «οφείλονται στην πολυπλοκότητα του τρόπου υπολογισμού των διαφορών που θα έπρεπε να καταβληθούν», ανέφερε σχετικά.

Είναι ενδεικτικό, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι υπάρχει σύνταξη που καταβάλλεται από το 1961 σε διάδοχο. Καταβάλλονται, δηλαδή, συντάξεις για περιόδους που δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία και συνεπώς δεν ήταν επεξεργασμένα με τρόπο που να είναι ευχερής η απόδοση διαφορών.

«Η επίλυση του προβλήματος έγινε αμέσως. Διορθώνονται οι διαφορές και οι δικαιούχοι γνωρίζουν και οι ίδιοι, με προσωπική ενημέρωση, το ποσό που θα τους επιστραφεί. Η διαδικασία επιστροφής εισφορών είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος. Η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση επιστροφής των ποσών που δόθηκαν παραπάνω. Συνεπώς γίνεται με τρόπο που να διευκολύνει εκείνον που έλαβε παραπάνω ποσό, για να το επιστρέψει χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητά του», υπογράμμισε.

Τι αναφέρθηκε για την προσωπική διαφορά

Ο Νότης Μηταράκης, νωρίτερα, είχε ζητήσει από τον παριστάμενο υφυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιας τάξης είναι οι αποκλίσεις, που οφείλονται τα λάθη και αν θα αναζητηθούν ευθύνες στα σφάλματα που εντοπίστηκαν, αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Επισήμανε, ταυτόχρονα, η ότι το κόμμα του ψήφισε τον Νοέμβριο του 2018 τη διάταξη, αν και ήρθε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση στη Βουλή, αφού η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Η ΝΔ έχει ευθύνες για τα προβλήματα που σωρεύτηκαν και τρέχουμε για την επίλυσή τους, με δύσκολους όρους και σε δύσκολες συνθήκες», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Μην λέτε ότι το 2014 είχατε δρομολογήσει την επιστροφή, δώσατε ελλιπή επιστροφή και ήρθαμε εμείς να δώσουμε το ποσό που έπρεπε να δώσει η πολιτεία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έθεσε και το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς την οποία χαρακτήρισε «εφεύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο Κατρούγκαλου», που επηρεάζει άμεσα τους νέους συνταξιούχους.

Έθεσε και το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, θέμα για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με συνεχείς δηλώσεις παίζει με τον πόνο των ανθρώπων που ήδη η ζωή τους φέρθηκε σκληρά. Και ενώ συζητά, εδώ και μήνες, για το ενδεχόμενο να φέρει στη Βουλή μια νέα ρύθμιση, αυτή δεν έρχεται αν και λήγουν σύντομα προθεσμίες για τις χήρες που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για να μην τους κοπεί η σύνταξη».

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα, λόγω μιας νέας πρακτικής που εφαρμόζεται, να κλείνουν οι φάκελοι, αν λείπει έστω και ένα δικαιολογητικό.

«Αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας και κάλεσε τη ΝΔ να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη διάλυση του ΕΦΚΑ για να επανέλθουμε στο παλαιό σύστημα με τις πολύ υψηλές εισφορές.

«Δεν μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις με τρόπο που να αγνοείτε το παρελθόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα, την περίοδο 2010 έως και το 2014, αυξήθηκε κατά 18% και οι αυτοκτονίες πολιτών ανήλθαν στο 7,2%. Η εικόνα των κάδων απορριμμάτων που άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια, στην Αθήνα που είχαν εξαφανιστεί οι γάτες και οι σκύλοι, είναι μια εικόνα πραγματική η οποία έχει εκλείψει. Αντιμετωπίσαμε μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και με δυσκολίες δημιουργήσαμε όρους για να τα καταστήσουμε αυτά παρελθόν» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι οι διαφορετικοί ασφαλιστικοί φορείς είχαν όλοι διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα, πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή καταργήθηκε η περικοπή για την προσωπική διαφορά και άρα όλοι παίρνουν τη σύνταξη που ελάμβαναν και 620.000 θα παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη από εκείνη που έπαιρναν με το παλαιό σύστημα.

Τέλος, για τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υποκριτικό, εφόσον επιμείνει στους σχεδιασμούς της που οδηγούν σε δραστικές περικοπές και σε συντάξεις κυμαινόμενες.

«Μην μας λέει η ΝΔ τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση με τις συντάξεις χηρείας. Αν η ΝΔ υλοποιήσει το σχέδιό της, απλώς δεν θα υπάρχουν συντάξεις χηρείας», επέμεινε, για να συμπληρώσει: «Σήμερα, κανένα πρόβλημα δεν έχει προκύψει και δεν έχει γίνει καμία περικοπή σε σύνταξη χηρείας ως τώρα, αφού ο νόμος προέβλεπε συμπλήρωση τριετίας που ολοκληρώνεται 13 Μαΐου 2019». Επισήμανε ακόμη ότι έχει αυξηθεί η βασική σύνταξη για τις χήρες αγρότισσες, από τα 73 στα 320 ευρώ, και πήγε στα 720 ευρώ η σύνταξη για χήρα με ανήλικο παιδί σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.