«Μιλάμε για έναν πρωτοφανή ευτελισμό βασικών συνταγματικών αξιών. Μιλάμε για μια βαριά προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και το εκλογικό σώμα που ανέδειξε αυτή τη Βουλή», τόνισε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το θέμα με τις επιστολές των έξι βουλευτών, οι οποίοι ζητούν η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει μια ξεκάθαρη επιχείρηση διάσωσης του κ. Καμμένου ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος. Ξεκίνησε όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε όλως τυχαίως ότι δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες, προαναγγέλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διευθετήσεις που τελικά θα ικανοποιούσαν τον κ. Καμμένο», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

«Υπήρχε μια σύσκεψη», πρόσθεσε, «για να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής. Χθες με μία πρωτοφανή επιστολή, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει και να ζητήσει τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Έχουμε έξι ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χαρίσει εν λευκώ και προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα χωρίς να είναι μέλη αυτού του κόμματος. Και έχουμε και την πρωτοτυπία δύο εκ των βουλευτών αυτών να ανήκουν στην αντιπολίτευση, στο κόμμα των ΑΝΕΛ, αλλά να έχουν κάνει δήλωση τυφλής στήριξης στο κόμμα της συμπολίτευσης».

Η κ. Κεραμέως εκτίμησε πως «όλα αυτά γίνονται για να μην διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και να μην χάσει τα προνόμιά του ο κ. Καμμένος» και σημείωσε πως δεν μπορεί να κατανοήσει «πώς είναι δυνατόν πρόεδρος κόμματος να ανέχεται βουλευτές του να έχουν εκχωρήσει εν λευκώ την ψήφο τους στην κυβέρνηση ενώ είναι αντιπολίτευση και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τεράστια ζημιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στα εθνικά θέματα, αλλά εδώ αγγίζει και τα ίδια τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος», υπογράμμισε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις προσχωρήσεις βουλευτών είπε πως «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει κανέναν βουλευτή από το ένα κόμμα στο άλλο» και πρόσθεσε: «Έχει ανοίξει (η ΝΔ) τις πόρτες της και προφανώς αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από άλλα κόμματα και συμφωνούν με τις αρχές και τις αξίες ενός άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης, τότε κατόπιν συζήτησης με τον πρόεδρο είναι δικό τους θέμα αν θα συμφωνήσουν να προχωρήσουν ή όχι».

«Δεν είναι καλοί οι οιωνοί της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία»

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη που πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τουρκία, η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως «υπάρχουν κακά προηγούμενα» καθώς «η προηγούμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα είχε γίνει χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία» και υπογράμμισε πως «και τώρα οι οιωνοί δεν είναι καλοί».

«Μόλις χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας έκανε μια δήλωση άκρως προβληματική. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα και συμπεριλαμβάνει την “τουρκική” μειονότητα της Θράκης, το Αιγαίο και τα νησιά. Είναι δυνατόν εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς να δηλώνει επίσημα ότι στις σημερινές συνομιλίες στην Άγκυρα περιλαμβάνονται θέματα, τα οποία ευθέως θέτουν σε αμφισβήτηση βασικές αρχές της Συνθήκης της Λοζάνης; Ξεκινάμε πολύ στραβά αυτή την επίσκεψη και θέλω να πιστεύω ότι τα θέματα αυτά δεν θα συζητηθούν διότι δεν νοούνται ως θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ψήφιση του πρωτοκόλλου επιβάλλεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς καταψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, καταψηφίζουμε και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά, δε, την υπόθεση Novartis και όσα έχουν έρθει τελευταία στο φως της δημοσιότητας, σχολίασε: «Εμείς έχουμε πει από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση επέλεξε τελείως μεθοδικά να φέρει αυτή την υπόθεση στην επικαιρότητα, ας έρθουν όλα στο φως. Αλλά αδυνατώ να κατανοήσω πώς και δημοσιογραφικά μιλάει κανείς για διώξεις, ενώ προφανώς κανείς δεν ξέρει τι κάνει η Δικαιοσύνη. Αν η Δικαιοσύνη έχει προβεί σε κάποια επίσημη ενέργεια, βεβαίως να το μάθουμε και να το σχολιάσουμε, αλλά εγώ εξ όσων γνωρίζω δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».