Η Συμφωνία των Πρεσπών και η σχετική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών και ο βελγικός Τύπος, ο οποίος ασχολείται με την πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η βελγική εφημερίδα L΄ Echo επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού στη δεύτερη σελίδα της, αναφερόμενη σε σημεία σταθμούς της πολιτικής του σταδιοδρομίας -μεταξύ των οποίων ο ηγετικός του ρόλος στις καταλήψεις των λυκείων και το διθυραμβικό μήνυμα από τον Φιντέλ Κάστρο, λίγες ώρες μετά το θριαμβευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά της επιβεβλημένης λιτότητας.

Σχολιάζοντας, ο συντάκτης σημειώνει ότι «η πρόθεσή του να βάλει τέλος στη διάρκειας 28 ετών διαμάχη με τη γειτονική “Μακεδονία” (sic) αποτελεί ιστορική αποστολή και μπορεί να φαίνεται ότι ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πτοείται και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις».

Μετά από ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα κατά της λιτότητας τον Ιούλιο του 2015, έκανε αναστροφή, προκειμένου να αποφύγει η χώρα του τη χρεοκοπία, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το κόμμα του διασπάστηκε, αλλά εντούτοις αυτός κατάφερε να θριαμβεύσει εκ νέου στις πρόωρες εκλογές, τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε, για να επικυρώσει ο λαός την επιλογή του να συμφωνήσει με τους πιστωτές, προς αποφυγή της πτώχευσης.

«Ξαφνικά», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «γίνεται ο καλύτερος μαθητής της Ε.Ε., εφαρμόζοντας με ζήλο τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως μία λιτότητα, η οποία οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα τόσο υψηλά που μένουν χρήματα στο κράτος, για να αναδιανεμηθούν στους λιγότερο προνομιούχους. Πείθει επίσης τον αρχιεπίσκοπο να ξεκινήσει τη διαδικασία διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, προκαλώντας την πολιτική κατακραυγή από τα δεξιά και επανάσταση στους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας, ενώ πριν κλείσει το εν λόγω κεφάλαιο επιτίθεται και στο Μακεδονικό», σημειώνει ο συντάκτης

Στη συνεχεία, όπως αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να βγει στην επίθεση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία και απέκτησε

«Στη νέα “μάχη” του Α. Τσίπρα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρεται διεξοδικά και δημοσίευμα της La Libre Belgique. «Αυτό που τουλάχιστον θα πρέπει να παραδεχθεί κανείς», υπογραμμίζει η συντάκτρια, «είναι ότι μαθαίνει γρήγορα και αφού πήρε το μάθημά του από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 -επειδή ήταν πολύ αφελής και δεν γνώριζε τίποτα σε σχέση με τη λειτουργία της Ευρώπης, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, ή επειδή έδειχνε υπερβολική εμπιστοσύνη, κατά τους οπαδούς του- ο Αλέξης Τσίπρας, ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ευρώπης, σέρνει το χορό στην Ελλάδα εδώ και πολλούς μήνες, μαχόμενος αυτή τη φορά για την αποδοχή της συμφωνίας για την ονομασία της “Μακεδονίας”».

Όπως σημειώνεται, «από παρτίδα πόκερ σε παρτίδα πόκερ, ο Τσίπρας ανέκαμψε στις δημοσκοπήσεις, επίσημες και ανεπίσημες, με τις πρώτες -υπό παραγγελία των εφημερίδων της συντηρητικής αντιπολίτευσης- να δείχνουν ότι υπολείπεται πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις άλλες, οι οποίες κυκλοφορούν μυστικά στους κύκλους της Αριστεράς, να εμφανίζουν μείωση της διαφοράς στις 4,5 μονάδες».

«Καθόλου άσχημα τα πράγματα, σχολιάζει η ίδια», για έναν άνθρωπο, «ο οποίος εξελέγη πριν από τέσσερα χρόνια με την υπόσχεση ότι “θα σχίσει τα μνημόνια”, αλλά ο οποίος στην πράξη εφάρμοσε τη λιτότητα και το τρίτο και πιο τιμωρητικό μνημόνιο που γνώρισε η χώρα, αφού πρώτα μετέτρεψε το “όχι” στο δημοψήφισμα σε “ναι”. Αυτό δεν τον εμπόδισε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές δύο μήνες αργότερα, παρόλο που τίποτα δεν τον υποχρέωνε, ζητώντας την εμπιστοσύνη του λαού, την οποία και έλαβε περίτρανα», σημειώνεται.

«Με το Μακεδονικό», συνεχίζει το δημοσίευμα, «πάει για τον δεύτερο γύρο, «βγαίνοντας ενισχυμένος από την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιτίθεται με αγριότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών για εκλογικούς σκοπούς, δέχεται την κριτική ολόκληρης της Ε.Ε., η οποία εμφανίζεται πολύ ευνοϊκή απέναντι στο κείμενο της Συμφωνίας».

Η συντάκτρια αναφέρει καταληκτικά: «Ο Τσίπρας ζητά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με απόλυτη πλειοψηφία, αν και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η επικύρωση θα μπορούσε να επιτευχθεί και με λιγότερες ψήφους, επειδή, όπως εξομολογείται ένας από τους στενούς του συνεργάτες, «ένα πράγμα που κατάλαβε είναι ότι το θάρρος αναπληρώνει την απειρία και του ίδιου δεν του λείπει το θάρρος».