Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ σε συμβιβασμό, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την έκταση της τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα το οποίο δηλητηρίασε τις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, οι 27 έφτασαν σε μια «συμφωνία» για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι, στο λογαριασμό του Twitter.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία οδήγησε σε κάποια πρόοδο, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, οι ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να «εξετάσουν» τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, «στο τέλος του 2012».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013.

Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το  χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ, η Γαλλία και η Γερμανία, βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση.

Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού, και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6000 τραπεζών της ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι «η γερμανική Landesbanken θα υπόκεινται στο μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ότι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014», δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

Το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι είναι η προϋπόθεση για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το νέο τείχος προστασίας στη ζώνη του ευρώ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς την προσθήκη της χρηματικής βοήθειας  στο δημόσιο χρέος της κάθε χώρας.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δημιουργήθηκε για να εμποδίζει οι τραπεζικές κρίσεις να μετατραπούν σε κρίση χρέους.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε με διαφωνίες μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αφού η καγκελάριος Μέρκελ από όσα δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη το πρωί, έθεσε ως προτεραιότητα να ενισχυθεί η πειθαρχία στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών,.
Από την πλευρά της, η Γαλλία απάντησε πως «Το θέμα δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση».

Για να επιλύσουν τις διαφορές τους, οι δύο ηγέτες είχαν κατ ιδίαν συνάντηση λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφή, φθάνοντας τελικά στον συμβιβασμό.