Σε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύεται η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ), οι αρμοδιότητες της οποίας περνούν πια στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (από το υπουργείο Ανάπτυξης) με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ταυτόχρονα η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σηματοδοτήσει και την απεμπλοκή των 92 επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν στη Βόρεια Ελλάδα προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται προς ψήφιση, όλες οι αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, όπως η υποδοχή, επεξεργασία και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, με προϋπολογισμό πάνω από 3 εκατ. ευρώ και αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και Θράκης, μεταφέρονται στο νεοσύστατο υπουργείο. Επίσης θα ολοκληρώνεται από αυτό και η τελική έγκριση όλων αυτών των διαδικασιών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Θόδωρος Καράογλου η υπαγωγή της ΕΜΑ στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προσδίδει μεγάλα πλεονεκτήματα, που αφορούν στην απλοποίηση διαδικασιών μιας επένδυσης, στη μείωση των επιβαρύνσεων των επιχειρηματιών στη Βόρειο Ελλάδα και στην επιτάχυνση του χρόνου έγκρισης επενδυτικών σχεδίων.

«Η πολιτική επιλογή επανασύστασης του υπουργείου δεν έγινε για συμβολικούς λόγους μόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το νέο υπουργείο με όλα τα εφόδια για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την καθημερινότητα. Θα γίνει το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρειο Ελλάδα ώστε να επιτύχουμε την αποκέντρωση των δομών και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου.

Θετική γνώμη για το νομοσχέδιο εξέφρασαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Λίτσας Αμμανατίδου επιφυλάχθηκε, τονίζοντας πως πρέπει το νομοθέτημα να διέπεται από αρχές διαφάνειας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν αυτές. Επιφυλάχθηκαν επίσης να λάβουν θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε κατά, επί της αρχής του νομοσχεδίου.