Για τη «στρατηγικού χαρακτήρα» συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό πακέτο που να μπορεί να παρουσιαστεί ευπρόσωπα στη Βουλή και την κοινή γνώμη και να υποστηριχθεί στο πλαίσιο μιας αφήγησης.

Μεταφέροντας τη σκέψη του πρωθυπουργού, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ήταν ότι μετά το άτυπο ECOFIN και Eurogroup της Λευκωσίας στις 14/9 πρέπει η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων και στη συνέχεια η τρόικα πρέπει να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και να υποβάλει την έκθεσή της που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε αν μετά από αυτό ανοίξει και η συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Σαμαρά ότι τα πράγματα πρέπει να ειδωθούν διαφορετικά και υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων και μετά να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να ψηφίσει ένα συμπληρωματικό πακέτο χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε μια ασφαλή διαδικασία που έχει ορατό τέλος και ορατή ανταπόδοση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή πρέπει να μπορεί να ειπωθεί μια ολοκληρωμένη αφήγηση και να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος, είπε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι στις συναντήσεις του με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να μεταφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε εξαιρετικά παρακινδυνευμένη τη λογική που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ζήτημα «κουρέματος» του διμερούς δανείου που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2010, ή του δεύτερου δανείου που είχε δώσει το EFSF, επαναλαμβάνοντας τους τρεις «ασφαλείς» τρόπους, στους οποίους αναφέρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν όλες οι συζητήσεις, αν τα έχουμε στο τραπέζι και να ξέρουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κερδίσουμε» ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ώστε, όπως συνέχισε, παράλληλα με τις θυσίες να γνωρίζουμε ότι το τοπίο είναι καθαρό, αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα, αλλάζει το περιβάλλον σε σχέση με τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, με την αισιοδοξία, με την οικονομική ψυχολογία, το κλίμα, κτλ.

«Μακάρι, αυτό να μπορούσε να εμφανιστεί, έστω και με κάποια καθυστέρηση, και από 8 Οκτωβρίου (Eurogroup) έως 18 Οκτωβρίου (Σύνοδος Κορυφής) να είχαμε μια απάντηση» πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχει θέσει για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, την επίλυση προβλημάτων του κράτους ώστε να διευκολύνεται η ζωή του πολίτη, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για εθνική καμπάνια ενημέρωσης, εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά για να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης φάσης.