O Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο «Βήμα FM», όσον αφορά την ασθένεια του πρωθυπουργού αλλά και του κ Β. Ράπανου τόνισε ότι «υπάρχει ρητή εντολή να παραμείνει σπίτι του και να είναι αρκετές ώρες κλινήρης, σε μια συγκεκριμένη στάση. Όλα βαίνουν ομαλώς.

Βέβαια δεν μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Και για να προλάβω και την επόμενη ερώτηση σας, αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν μπορεί να ορκιστεί ο κ. Ράπανος, και να βγει από το νοσοκομείο, σήμερα, όπως ακούω ότι προβλέπεται, γιατί για μια ορκωμοσία είναι απαραίτητη η παρουσία του πρωθυπουργού».

Για το εάν είχε συνομιλία ο πρωθυπουργός με τον κ Ράπανο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ανέφερε ότι «επειδή έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά, εγώ θα σας καταθέσω αυτό που γνωρίζω. Γνωρίζω το τηλεφώνημα που έγινε την Παρασκευή, το μεσημέρι, από τον πρωθυπουργό στον κ Ράπανο. Τότε ο Α. Σαμαράς πληροφορήθηκε για πρώτη φορά το ιστορικό της υγείας του κ Ράπανου και ο κ. Ράπανος τον διαβεβαίωσε ότι είναι ένα χρόνιο ζήτημα, έχει μάθει να ζει με αυτό κι ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του. Αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ».

Για την ακριβή ημερομηνία έλευσης της τρόικα στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αναβλήθηκε για λίγες μέρες η έλευση της τρόικας στη χώρα μας. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί στις επόμενες μέρες.

Είναι σε συνάρτηση και με την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού κι αν όλα εξελιχθούν, όπως προέβλεψε ο θεράπων ιατρός του κ. Θεοδοσιάδης, πιστεύω ότι την επόμενη Δευτέρα-Τρίτη θα μπορεί ο πρωθυπουργός να τους δεχτεί».

Όσον αφορά τους στόχους της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κεδίκογλου «ο πρώτος στόχος είναι να παρουσιάσουμε την κατάσταση ως έχει σήμερα. Να αρχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα προς διαβούλευση.

Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, η συμφωνία των τριών κομμάτων που παρουσιάστηκε, περιέχει τους στόχους της τετραετίας, δεν θα τεθούν όλοι μαζί. Αλλά κατά σειρά και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μας.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε.

Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, την αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας.

Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα πρέπει να τεθεί και το θέμα της φορολόγησης ων επενδύσεων, γιατί όταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ότι έχει η γειτονική Βουλγαρία.

Και στην εξέλιξη κι ανάλογα με την πορεία της οικονομίας μας, η οποία πιστεύουμε ότι μέσα σ ένα χρόνο θα δείχνει, σαφώς, διαφορετικά στοιχεία ,πολύ πιο ελπιδοφόρα, και θα επιτραπεί να θέσουμε σιγά – σιγά κι άλλα ζητήματα,όπως η μετενέργεια. Αλλά όλα αυτά θα είναι σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας».