Τι σημαίνει για την Ευρώπη η δημοσιονομική ενοποίηση

Εναρμόνιση ασφαλιστικών συστημάτων και κοινωνικών πολιτικών στην Ευρωζώνη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:06
21/06/2012
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η δημοσιονομική ενοποίηση
2
loading

«Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει την πορεία για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσής της», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στη γερμανική Βουλή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Με την πίεση να αυξάνεται σταθερά στο Βερολίνο από τις άλλες τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, καθώς και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, προκειμένου να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης χρέους και τελικά τη διάσπαση του ευρώ, η κυρία Μέρκελ προτίμησε τη φυγή προς τα εμπρός.

Η Γερμανία, ανέφερε η καγκελάριος, δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μέτρα, όπως η θέσπιση των ευρωομολόγων και η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

Όπως γράφει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», αυτά, προσέθεσε, μπορεί να γίνουν στο τέλος μιας σταδιακής διαδικασίας για τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, όταν όλες οι χώρες θα εφαρμόζουν την ίδια δημοσιονομική πολιτική.

Το «κλειδί» για το τέλος της κρίσης, επεσήμανε, δεν είναι να εγγυηθεί η Γερμανία για τα χρέη των εταίρων της, αλλά να υπάρξει συμφωνία για νέους κανόνες μιας πολιτικής ένωσης που θα συμπληρώσει τη νομισματική ένωση.

Τα χαρακτηριστικά της δημοσιονομικής ενοποίησης

Το Βερολίνο έθεσε το θέμα της στενότερης ενοποίησης στην ατζέντα των συζητήσεων που θα βρεθούν στο επίκεντρο των δύο κρίσιμων ευρωπαϊκών συνόδων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Ρώμη – με τη συμμετοχή των ηγετών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας-, και στη Σύνοδο Κορυφής των «27» της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εξουσιοδοτήθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική και πολιτική ένωση.

Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι η γερμανική πρωτοβουλία θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδηθούν.

Πρώτον, η εκχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σ’ ένα υπερεθνικό όργανο – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αργότερα και σε ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, που πιθανόν να δημιουργηθεί στην πορεία για την ενοποίηση- σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από τις χώρες – μέλη, καθώς θα έχουν πλέον ελάχιστα περιθώρια για να επηρεάσουν αυτόνομα την πορεία των οικονομιών τους και να αντιμετωπίσουν δύσκολες συγκυρίες και κρίσεις.

Δεύτερον, οι πιέσεις που δέχονται από τις αγορές, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης – όπως η ισπανική και η ιταλική, με τις αποδόσεις των ομολόγων τους να κινούνται κοντά στο 7% και το 6% αντίστοιχα, επίπεδα που δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα – είναι τόσο μεγάλες, ώστε είναι πιθανό να λυγίσουν υπό το βάρος του χρέους τους πριν καν υπάρξει απόφαση για τον οδικό χάρτη σύγκλισης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar kentirmoglou

    Τραπεζικές Ένωσης και ευρώ-ομόλογα στη Γερμανία πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα σύστημα αμοιβαίας ασφάλειας . Χωρίς ένα τέτοιο σύστημα θα διασπαστεί η Ευρώπη. Πρόκειται για μια ιστορική μιζέρια , ότι η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται από μια καγκελάριο, η οποία δεν έχει καλά συναισθήματα για την Ευρώπη . Σε τέτοιες στιγμές, όπου μπορούμε να της πούμε με καθαρή συνείδηση ιστορικές , είναι η αναγνωρίσει τις πολιτικής πραγματικότητας ρεαλιστικά . Αλλά μόνο για να την αλλάξουμε . Έτσι αξίζει να σκεφτούμε, πώς θα ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες η εξελίξεις . Νίτσε είχε πη : "Το ερώτημα' τι θα συνέβαινε αν αυτό και αυτό δεν είχαν συμβεί' απορρίπτεται σχεδόν ομόφωνα , και όμως είναι ακριβώς το κύριο ερώτημα. " . Γράφουμε ιστορία για λογαριασμό των δομών .Αλλά τους άξονες της ιστορίας επιδρά ο εγωισμος

  2. avatar kentirmoglou

    . Η διάλεξη με θέμα "τα χρήματά μας", που φέρεται να ζητά όλος ο κόσμο είναι ένα κακό επιχείρημα. Η καγκελάριος δεν την χρησιμοποιεί φραστικά, αυτό το αφήνει να στην "Bild"-Zeitung. Και οι δύο ενδιαφέρονται πάρα πολύ λίγο για την Ευρώπη . Σκέφτονται και αισθάνονται ως Άτλαντας . Αλλά η Αμερική έχει γίνει αδύναμη και δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο. Η "Bild " και η Μέρκελ κάνουν ένα μεγάλο λάθος, αν υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πολιτική της μεταπολεμικής Γερμανίας που λειτουργούν έξω από την κοινή μοίρα, ως μεσαία δύναμη η Γερμανία δεν έχει μέλλον. Τη θέλει να κάνει η Μέρκελ, εάν το ευρώ καταρρεύσει, με τον χώρο του Σένγκεν, και με το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου; όλα αυτά που επιτεύχθηκαν στα 60 χρόνια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ; θα τα μεταφέρει στην Κίνα; Μετά την ανάληψη εξουσία του Χίτλερ, ο Sebastian Haffner έγραψε : Δεν μπορούμε να το μεταφράσουμε διαφορετικά ,ήταν ένα εξαπλωμένο αίσθημα ανακούφισης, λύτρωση και απελευθέρωσης από την δημοκρατία . Τι συναίσθημα θα εξαπλωθούν εάν καταρρεύσει το ευρώ και μαζί με αυτό η Ευρώπη ; Επίσης της λύτρωσης ; Οι Γερμανοί πρέπει επιτέλους να αξιολογήσουν την κρίση με αυτό το πρότυπο. Ίσως σωθεί από τον αυτοκαταστροφικό εγωισμό της .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει