Πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινού μετώπου των ευρωπαϊκών χωρών με οικονομικά προβλήματα για την άσκηση πίεσης υπέρ του ευρωομολόγου λαμβάνουν κορυφαίοι έλληνες πανεπιστημιακοί.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκκίνησε κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το ελληνικό χρέος στο Βανκούβερ του Καναδά από τον καθηγητή δικαίου και χρηματοοικονομικών αγορών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Αιμίλιο Αυγουλέα και τον καθηγητή Ιστορίας του Simon Fraser University Αντρέ Γερολυμάτο.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, με την δημιουργία του ευρωομολόγου θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών που πλήττονται ή θα πληχθούν από την οικονομική κρίση.

Έτσι θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση των περικοπών στην φορολόγηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, τις οποίες χρειάζονται κατεπειγόντως για να μπορέσουν να αναθερμάνουν πρώτον τις επενδύσεις κεφαλαίων και δεύτερον τη ζήτηση στις οικονομίες.

Όπως ανέφεραν οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί η κρίση χρέους μπορεί να έχει εθνικά χαρακτηριστικά, όμως, πρόκειται κατά κύριο λόγο για ευρωπαϊκή υπόθεση και επομένως η λύση της θα έρθει από θεσμικές δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως από τη δημιουργία ευρωομολόγων.