Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη του, αναφέρθηκε στα κοινωνικά μέτρα που περιμένει το σύνολο της κοινωνίας -ύστερα από τα σκληρά μέτρα που παίρνονται καθημερινά εναντίων της οικονομικής του κατάστασης.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Ημερησία ο κ. Παπουτσής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κοινωνία έχει ανάγκη από ελπίδα. Η αγορά και η οικονομία έχουν ανάγκη από αισιοδοξία. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα για το λαό και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι όταν θα βγούμε από την κρίση τίποτα δε θα είναι όπως στο παρελθόν.

Προφανώς έχουμε υποχρέωση να επιμείνουμε στη δημοσιονομική πειθαρχία και στο δίκαιο επιμερισμό του βάρους του παρελθόντος. Ταυτόχρονα όμως, να κάνουμε πράξη την επιλογή της αναδιανομής και να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία. Με ριζικές αλλαγές και σύγχρονες επιλογές για την οργάνωση της παραγωγής, της αγοράς και των υπηρεσιών. Με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, το επενδυτικό περιβάλλον και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Μα πάνω από όλα να εγγυηθούμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην κοινωνία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.»

Στη συνέχεια της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Ημερησία σχετικά με τον προβληματισμό όλων για το αν έχει στο βάθος χρόνου νόημα να δίνονται παροχές χωρίς προοπτικές ανάπτυξης, ο κ.Παπουτσής είπε: «Οι παροχές χωρίς ανάπτυξη είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα.

 Χωρίς νέο σχέδιο για την ανάπτυξη όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες. Και πάντα θα γυρίζουμε στο σημείο μηδέν. Γι αυτό δεν σταμάτησα ποτέ να επαναλαμβάνω ότι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Η υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών, της αγοράς, του εμπορίου, των μικρών επιχειρήσεων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διευκολύνουμε την έξοδο από την ύφεση. Θα ήταν αφέλεια να περιμένουμε έξοδο από την κρίση μόνο με τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Είναι απολύτως απαραίτητες αλλά δεν είναι αρκετές ούτε ικανές για να εγγυηθούμε ότι δεν θα έλθει και πάλι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Γι αυτό επιμένουμε για τολμηρές θεσμικές αλλαγές με μόνιμο χαρακτήρα στη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, στη διαχείριση της εξουσίας, στη σύγχρονη οργάνωση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.»