Στην Αττική, στην κεντρική Μακεδονία και στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνουν τις ψήφους του μισού εκλογικού σώματος, έχει επικεντρωθεί η προσοχή των κομμάτων.

Οι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, οι πρώτες εκλογές που θα αναδείξουν διοικήσεις στους 325 νέους δήμους του «Καλλικράτη» και στις 13 αιρετές περιφέρειες, προσφέρονται για την εξαγωγή σημαντικών πολιτικών συμπερασμάτων σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος» τα κομματικά επιτελεία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε πέντε καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις: στην Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Οι λόγοι είναι προφανείς, αφού σε αυτές τις περιοχές ψηφίζει σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (5.633.762 εκλογείς σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης υπερτερούν -σε αρκετές περιπτώσεις- των αυτοδιοικητικών διακυβευμάτων.

Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των πέντε καθοριστικών εκλογικών αναμετρήσεων, καταγράφει μία σημαντική νίκη για την επιλογή του «Καλλικράτη» και του νέου εκλογικού συστήματος (50%+1) ανάδειξης των αυτοδιοικητικών αρχών, ενώ θα επιβεβαιώσει τη στήριξη του κόσμου στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Οι πέντε μεγάλες μάχες του Νοεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων, αφού θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις συμμαχίες που θα αναδείξουν τον νικητή των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή.

Η Κεντροδεξιά θα κατέλθει για πρώτη φορά «τριχοτομημένη» στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ΝΔ, που ακροβατεί μεταξύ της υποστήριξης «ανεξάρτητων» υποψηφιοτήτων και ενός αντιμνημονιακού πολιτικού λόγου δημιουργώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους της, έχει να αντιμετωπίσει εκτός του ΛΑΟΣ -που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή καταγραφή- και τις επιλογές της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον του μνημονίου, χωρίς όμως να υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Η νεοσυσταθείσα Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει τη στρατηγική της στην ανάδειξη αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων ευρύτερης αποδοχής, όπου δέχεται να συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική ενδυνάμωσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήμος Αθηναίων

Πυρετός διεργασιών για τον αντίπαλο του Ν. Κακλαμάνη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης αποτελεί ίσως τη μοναδική υποψηφιότητα στις «καυτές» αυτοδιοικητικές περιφέρειες των εκλογών του Νοέμβρη που θα έχει τη στήριξη του συνόλου των δυνάμεων που αποτελούν την «πολυκατοικία» της Κεντροδεξιάς.

Εκτός από την επίσημη υποστήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο ότι θα στηριχτεί και από τον ισχυρό μηχανισμό που διαθέτει στην πρωτεύουσα η κ. Ντ. Μπακογιάννη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του εξαπέλυσε επίθεση στην κ. Φ. Γεννηματά. Η υφυπουργός Υγείας ενδιαφέρεται να κατέλθει ως υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων και εμφανίζεται να κερδίζει τον Ν. Κακλαμάνη σε μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΠΑΣΟΚ.

Η προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά στην υποψηφιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη, δημιούργησε νέα δεδομένα για το κυβερνών κόμμα στην Αθήνα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κ. Καμίνης έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στον χώρο της Αριστεράς και σε ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς, όμως έχει μικρή αναγνωρισιμότητα στον ζωτικό χώρο των μελών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θεωρείται απίθανο, εάν το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι κερδίζει τον Δήμο Αθήνας με τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Καμίνης να «μετακομίσει» ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας. Οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα στον Δήμο Αθήνας είναι περιορισμένες και τον τελευταίο λόγο θα έχει πάλι ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του κ. Ν. Σοφιανού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρνητική απάντηση του γνωστού μουσικού Δ. Τσακνή, αναζητά νέα «αντιμνημονιακή» υποψηφιότητα.

Δήμος Πειραιά

Δήλωση – προαναγγελία αποχώρησης από Π. Φασούλα

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στον Δήμο Πειραιά μετά τη χθεσινή δήλωση του δημάρχου κ. Π. Φασούλα, ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά την αποχώρησή του. Σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Π. Φασούλας αναμένεται να «επιστρατευτεί» ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, παρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να ηγηθεί του ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Αττικής. Ως δεύτερη επιλογή συζητείται το όνομα του βουλευτή Μανώλη Μπεντενιώτη.

Το πρόβλημα στον Πειραιά για τον Αντώνη Σαμαρά ονομάζεται Π. Μαντούβαλος. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ έχει ανακοινώσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του και υποστηρίζεται επίσημα από τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Στη ΝΔ αναζητούν ένα πρόσωπο κύρους για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου και να μπορεί να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Στη συζήτηση που πραγματοποιείται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν «πέσει στο τραπέζι» τα ονόματα του βουλευτή Β. Μιχαλολιάκου,ο οποίος είναι υπεύθυνος του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές, του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κροκίδη, του βουλευτή Π. Μελά και του Γ. Κασιμάτη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Από το ΚΚΕ έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Ελ. Παντελιδάκη.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Εγκλωβισμένος στο παλιό σύστημα ο K. Γκιουλέκας

Μέρος του συστήματος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που υπήρξε, άλλωστε, και ο πολιτικός του μέντορας, ο Κώστας Γκιουλέκας εμφανίζεται να παλινδρομεί σε αυτήν την κατάσταση. Τα περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας δεν θα μπορούσαν να αντέξουν πολύ και η όποια προσπάθεια να δείξει ότι απεγκλωβίζεται από το σύστημα του δημάρχου, που είναι το ίδιο το σύστημα της ΝΔ, το οποίο διοικεί επί 25 χρόνια τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν πείθει.

Η απαξιωμένη διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου και της δημοτικής του ομάδας, όχι μόνο από τα σκάνδαλα αλλά και μια αυταρχική και κακόγουστη αντίληψη και συμπεριφορά, αποτελεί μια αρνητική προίκα από την οποία ο Κ. Γκιουλέκας δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί.

Πονοκέφαλο αποτελεί και η υποψηφιότητα του «γαλάζιου» Σάκη Τζακόπουλου, πρώην προέδρου του ΤΕΕ, που έχει συγκεντρώσει δίπλα του και κάποιους πολιτικούς φίλους της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην πλευρά της Κεντροαριστεράς η επιλογή που θα κάνει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα κρίνει πολλά. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και δείχνει να μην απειλείται από κανέναν από τους άλλους που διεκδικούν να είναι υποψήφιοι.

Η Δημοκρατική Αριστερά, επίσης, ανακοίνωσε ότι τον υποστηρίζει, γιατί είναι η καλύτερη μεταξύ αξιόλογων υποψηφιοτήτων, μπορεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις και να νικήσει.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Σωτήρη Ζαριανόπουλου. Να σημειώσουμε ότι η ελλιπής διαπαραταξιακή επιλογή διαλόγου συμφώνησε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα, ενώ ο Ν. Ευθυμιάδης θα αποφασίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου για την πορεία της υποψηφιότητάς του.

Περιφέρεια Αττικής

Συνωστισμός για τον αντίπαλο του Β. Κικίλια

Όταν ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον κ. Αντ. Σαμαρά ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών κ. Β. Κικίλιας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ για την Περιφέρεια Αττικής, στελέχη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς έκαναν λόγο για επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν περίμεναν ως αντίπαλο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ένα νέο πρόσωπο που έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ως δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα, θεωρούν πως αποτελεί εύκολο αντίπαλο που τους δίνει τη δυνατότητα να «μετρήσουν» και άλλα πρόσωπα εκτός των ονομάτων που προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γκάλοπ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες κατά παραγγελία του κυβερνώντος κόμματος «μετριούνται» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σ. Μπένος, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, η καθηγήτρια Ιατρικής και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών Αθηνά Λινού, η βουλευτής των Πρασίνων της Αυστρίας Μαρία Βασιλάκου και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, παρά την αρχική της άρνηση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα αποτελέσει προσωπική επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου, γι’ αυτό κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι και όνομα-έκπληξη, όπως ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος ή άλλο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει ως υποψήφιο τον βουλευτή του κόμματος Θ. Παφίλη. Ο ΛΑΟΣ πιθανότατα θα κατέλθει αυτόνομα στην Περιφέρεια Αττικής με την ευρωβουλευτή του κόμματος κ. Ν. Τζαβέλλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, εργατολόγο Αλ. Μητρόπουλο, μετά τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε από τη Σοφία Σακοράφα και τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρο.

Κεντρική Μακεδονία

Πονοκέφαλος για τη ΝΔ οι κινήσεις του Π. Ψωμιάδη

Ίσως επειδή ήταν περίοδος γενικών εκπτώσεων, o Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε τις δικές του εκπτώσεις στην υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Από ανεξάρτητη, όπως την παρουσίαζε αρχικά, έκανε έκπτωση και τη μετακύλισε σε 50% ανεξάρτητη και κατά το άλλο 50% της ΝΔ. Και μπορεί ο ίδιος ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Αντρέας Λυκουρέντζος να πήγε στη Θεσσαλονίκη για να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν και τα πολλά προβλήματα με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, όμως ο ίδιος επέμεινε να δηλώνει ότι πήρε το χρίσμα από την… κοινωνία.

Όσο για την πολιτική διάσταση της προεκλογικής εκστρατείας του Π. Ψωμιάδη, ούτε λόγος να γίνεται, αφού θυμίζει μάλλον περιοδεία… τραγουδιστή, όπου ο υποψήφιος παίρνει το μικρόφωνο για να τραγουδήσει και να διασκεδάσει το κοινό.

Αυτή, όμως, είναι η μία πλευρά, γιατί από την άλλη πλευρά ο Π. Ψωμιάδης θέλει να προωθήσει ως υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες στενούς του συνεργάτες, μεταξύ αυτών και τον αδερφό του, προκαλώντας αντιδράσεις και πονοκεφάλους στη Ρηγίλλης.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κινείται ακόμη σε θολό τοπίο στο θέμα του περιφερειάρχη, προκαλώντας… εκνευρισμό. Και αυτός είναι διάχυτος από τον τρόπο που απορρίπτουν το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς τους υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές που φέρονται ως υποψήφιοι. Εκνευρισμός που, όσο συνεχίζεται αυτή η αναμονή, υπάρχει και στα τοπικά στελέχη του Κινήματος.

Στελέχη όπως οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Γ. Μαγκριώτης και ο βουλευτής Κιλκίς Γ. Φλωρίδης δείχνουν στις δημοσκοπήσεις να υπερτερούν του Π. Ψωμιάδη και το πιο σημαντικό, δείχνουν τον τελευταίο να υποχωρεί εκεί όπου νόμιζε ότι διέθετε πλεονέκτημα, τον Νομό Θεσσαλονίκης.

Το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας τύπου Καμίνη, που θα είχε την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων, αντιμετωπίστηκε με ενδιαφέρον από κάποιους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όμως αυτό που επισημαίνεται είναι ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει λειψανδρία σε τέτοιες προβεβλημένες προσωπικότητες, ευρύτερης αποδοχής. Υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το ΚΚΕ θα είναι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.