«Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει». Σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις τελευταίες συνόδους κορυφής ο Λ. Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος χωρίς βέβαια να παραλείψει να τονίσει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και όχι χωρίς δυσκολίες.

«Είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά- είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι φεύγει από τις Βρυξέλλες με την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο». «Είναι σαφές πλέον ότι η ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνέντευξής του πάντως τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων και την πεποίθησή του ότι τα οι πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν τα μέτρα και την αναπτυξιακή πορεία.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για plan B ο κ. Παπαδήμος, σε περίπτωση που δεν πετύχει το PSI, τονίζοντας όμως ότι αναμένει σημαντική και επαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. «Μετά την ολοκλήρωση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας. Περιμένω αυτό να γίνει έως 14 Μαρτίου. Η τελική δανεική σύμβαση για την επίσημη χρηματοδότηση θα υπογραφεί στα μέσα του Μαρτίου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα μπορέσουν να υιοθετήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας ότι στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις διαρθρωτικές αλλαγές. «Πρέπει να προωθήσουμε σειρά μέτρων άμεσου αποτελέσματος για τη στήριξη των επενδύσεων, της ανάπτυξης.

Είναι συμπληρωματικά των μέτρων που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, με παράλληλα μέριμνα για μεταφορά χρημάτων σε προγράμματα για τους ανέργους, την τόνωση των εξαγωγών, την πολιτική παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξερεύνηση θαλάσσιων πηγών.

Ο κ. Παπαδήμος για μία ακόμα φορά τόνισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. «Πρέπει να συνεχίσουμε την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ένα νέο φορολογικό σύστημα είναι στις άμεσες προτεραιότητες».

Αναφερόμενος στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης ο Λ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Θα ληφθούν αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών και άλλες αποφάσεις θα ληφθούν μετά».

Για τις μισθολογικές μειώσεις, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «αναπόφευκτο μία οικονομία η οποία είχε υπερχρεωμένο δημόσιο και είχε χάσει ανταγωνιστικότητα να περάσει από περίοδο ουσιαστικής προσαρμογής η οποία συνεπάγεται μείωση των εισοδημάτων», εκφράζοντας την άποψη ότι «Δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ωστόσο η εφαρμογή της πολιτικής θα μπορούσε να είχε γίνει πιο αποτελεσματικά για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες».