Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις που περιέχει το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Adults in the Room» για το δραματικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως φαίνεται από τα αποσπάσματα που παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα» ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε και ήταν έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του Β. Σόιμπλε για τάιμ άουτ (Grexit).

Λίγο πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσίασε στον Γιάνη Βαρουφάκη, για πρώτη φορά, την ιδέα του για ένα «τάιμ άουτ» που θα έπαιρνε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη οικονομική βοήθεια στον ελληνικό λαό, καταρχάς έως ότου διενεργηθεί το δημοψήφισμα και αποφασίσει, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρειαζόταν σε περίπτωση απόρριψης του κοινού νομίσματος και επιστροφής στη δραχμή. Μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, o Βαρουφάκης ενημέρωσε σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα με sms. Οπως φαίνεται από το βιβλίο του, πιστοποιεί την ακρίβεια των πληροφοριών που καταθέτει, σημειώνοντας ακόμη και την ακριβή ώρα της ανταλλαγής των μηνυμάτων με τον πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει την πρόταση και να την αποδεχτεί εφόσον οι όροι ήταν καλοί.

Βαρουφάκης, 16.21: «Τρομερή πιρουέτα έκανε ο Βόλφγκανγκ στη συνάντησή μας σήμερα».

Τσίπρας, 16.22: «Τι εννοείς;».

Βαρουφάκης, 16.25: «Ο Σόιμπλε σού στέλνει μήνυμα για τάιμ – άουτ…».

Τσίπρας, 16.26: «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;».

Βαρουφάκης, 16.27: «Το πρώτο μέσω του δεύτερου. Παραδέχεται ότι το μνημόνιο μας καταστρέφει».

Τσίπρας, 16.30: «Τότε πες του ότι, εάν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους, χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση».

Βαρουφάκης, 16.35: «Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Στο μεταξύ η «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει για το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μία σελίδα «non-paper» που έστειλε ο Τόμας Στέφεν, υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, στο οποίο προτεινόταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε έτη. Με βάση την πρόταση, 50 δισ. ευρώ ελληνικής περιουσίας θα είχαν μεταφερθεί σε ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο με σκοπό σταδιακά με τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.

«Σοκαρίστηκα όταν το είδα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα για το γερμανικό non-paper. «Σκέφτηκα ότι ήταν μέρος μίας στρατηγικής και ήξερα ότι για να το παρουσιάζει ο Σόιμπλε δεν μπορεί να το έχει αποφασίσει μόνος του». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι θεωρούσαν δεδομένο: πριν έρθει για το κρίσιμο Eurogroup είχε συμφωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον τότε υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να στείλει την πρόταση, παρόλο που εκείνες τις μέρες ο κ. Γκάμπριελ σε δηλώσεις του υποστήριζε το αντίθετο. Αυτό που πλέον είναι σίγουρο είναι πως εκείνη την Παρασκευή οι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν μόνο ενήμεροι, αλλά και σύμφωνοι.

Το πρόγραμμα είχε λήξει, το δημοψήφισμα είχε βγάλει το «Οχι» και σε λιγότερο από 10 μέρες έληγε δόση που αδυνατούσε η χώρα να αποπληρώσει. Στους θεσμούς ήταν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειαζόταν νέο δάνειο και για αυτό εκείνο το Eurogroup ξεκίνησε με τη θετική τους τοποθέτηση, αλλά και ένα περίγραμμα των όρων που θα το συνόδευαν. Μετά την τοποθέτηση αυτή ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έδωσε τον λόγο και στους 19 υπουργούς Οικονομικών. Ο ένας μετά τον άλλο ήταν αντίθετοι. Δεν θέλουν να δώσουν άλλο δάνειο στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν. Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των 15 ήταν εναντίον με μόλις 4 υπέρ, οι οποίοι δεν ήταν άλλοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία, με τις δύο τελευταίες να δίνουν χλιαρή στήριξη.

Είναι το πρώτο Eurogroup που τη χώρα εκπροσωπεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη θέση του Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, οι υπόλοιποι υπουργοί ήταν σαν να «έβγαζαν το άχτι τους» για τα δεκάδες Eurogroup στα οποία είχαν παρευρεθεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, τα οποία δεν κατέληγαν πουθενά. Συμμετέχων περιγράφει ότι η συζήτηση έβγαινε εκτός ελέγχου, «καθώς πολλοί υπουργοί μιλούσαν με συναισθηματικούς όρους» και το βασικό θέμα δεν ήταν άλλο από το ότι «δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση». «Ακόμα και το χέρι του να έκοβε ο Τσακαλώτος μπροστά τους και να τους το έδινε δεν θα τους έφτανε», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.