Μπακογιάννη: Κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης

Πλήθος προειδοποιήσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης από το 2015


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:32
04/04/2017
Μπακογιάννη: Κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης
3
loading

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθύνει στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου επισημαίνει τον κίνδυνο αποβολής της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το N. 4109/2013, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (ΕΙΜ) και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) τέθηκαν υπό το νεοσύστατο -τότε- Νομικό Πρόσωπο «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)». Οι διατάξεις προέβλεπαν ότι οι προαναφερόμενοι Οργανισμοί θα λειτουργούσαν ως Ανεξάρτητες Λειτουργικές Μονάδες, με διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια (άρθρο 6, Ν. 4109/2013)».

Όπως, ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει, από το 2015 το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει λάβει πλήθος προειδοποιήσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης (European co-operationfor Accreditation - EA), με τις οποίες του ζητούνται να τοποθετήσει ξεχωριστή διοίκηση σε κάθε μία από τις 3 Ανεξάρτητες Λειτουργικές Μονάδες (ΕΛΟΤ, ΕΙΜ και ΕΣΥΔ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργική αυτοτέλειά τους και να διασφαλιστεί η αμεροληψία μεταξύ της εποπτεύουσας αρχής (δηλαδή του ΕΣΥΠ) και των εποπτευόμενων φορέων (δηλαδή των ΕΛΟΤ, Ε.Ι.Μ. και ΕΣΥΔ).

Η βουλευτής της ΝΔ καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή:

 • Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων στην οργάνωση και λειτουργία των μονάδων του ΕΣΥΠ;
 • Γιατί δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι επανειλημμένες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαπίστευσης και
 • αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ως τις 27 Απριλίου, προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή αναγνώρισης της Ελληνικής Διαπίστευσης από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαπίστευσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΑΝΥΠΑΚΟΥΟΣ

  Ουστ κι εσυ ρε [...]

  1. avatar Κώστας ΚΚ

   Πόσο πανάσχετος με το θέμα είσαι...
   Τρέχα να δεις survivor

   1. avatar ΑΝΥΠΑΚΟΥΟΣ

    Μην αδιαφορείς για το καθεστώς κατοχής της πατρίδας σου !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει