Με επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διαπλοκή, συνέχισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Αναφερθήκατε στη Siemens. Θέλω κι εγώ να ρωτήσω, πώς σας φαίνεται που κινδυνεύουν με παραγραφή υποθέσεις λόγω μη μεταφράσεων;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την «ενδιέφερε ποτέ» η εξυγίανση του συστήματος. Αντίθετα, «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ελέγξετε αυτό το σύστημα και να φτιάξετε τη δικιά σας διαπλοκή», είπε και αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών:

«Η υπόθεση του διαγωνισμού φιάσκου για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκετε για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής. Η συγκυβέρνηση χρειαζόταν κάποια στήριξη στα ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και έστρεψε τα βέλη του στον κ Παππά.

«Ο κ. Παππάς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του ΕΣΡ που βάσει Συντάγματος είναι υπεύθυνο. Στην πρώτη μας συνάντηση στο Μαξίμου σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ για να το ψηφίσω. Είχατε επιλέξει το δικό σας καναλάρχη, είναι ο ίδιος που χειροκροτούσε τον κ. Παππά σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς έκανε μέχρι και τον μεσίτη Ιθάκης για να υπερασπιστεί τον κ. Καλογρίτσα. Τι ακριβώς έλεγχο πόθεν έσχες έκανε η επιτροπή; Πώς είναι δυνατόν κάποιος που προσκομίζει δανεικά βοσκοτόπια να τα κάνει δεκτά η επιτροπή; Γιατί η ελεγκτική εταιρεία δεν επικύρωσε ποτέ τον έλεγχο του πόθεν έσχες; Ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις του κ. Σπίρτζη και του κ. Καλογρίτσα; Πώς έσπασαν μια σειρά δημοσιά έργα σε μικρότερα έργα να καταλήξουν στα χεριά με τον αγαπημένο σας εργολάβο και πως συνδέονται όλα αυτά με την τράπεζα Αττικής;»

«Επιχειρήσατε να στήσετε ένα βολικό νέο τρίγωνο διαπλοκής. Να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑchannel με λεφτά της τράπεζας Αττικής λες και ήταν η ΣΥΡΙΖΑBank και υποχωρήσατε όταν αποκαλύφθηκε. Κι έχετε και το θράσος να έρχεστε στη βουλή να ζητήσετε και τα ρέστα. Ντροπή σας! Ας μην είχαν γίνει οι αποκαλύψεις και θα βλέπαμε αν έφευγε ο κ. Καλογρίτσας», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητοστάκης και αναρωτήθηκε: «Εάν ερχόταν ένας λαθρέμπορος και σας έδινε 500 εκατ. θα τα παίρνατε και θα του δίνατε δημόσιο κανάλι; Το δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πλειοδοσίας».

«Μην επιχειρήσετε να καλύψετε το νόμο Παππά με άλλο νόμο», προειδοποίησε ο αρχηγός της ΝΔ και επανέλαβε ότι η γαλάζια παράταξη θα ακυρώσει το νόμο αυτό. «Ο νόμος Παππά έχει ήδη ακυρωθεί στην συνείδηση των πολιτών και η κυβέρνηση της ΝΔ θα τον ακυρώσει και στην πράξη».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητοστάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη: «Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στιγματίζει ηθικά την κυβέρνησή σας, έχει όμως και παράπλευρες επιπτώσεις και η σημαντικότερη σχετίζεται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όχι μόνο δεν περιμένατε την απόφαση της δικαιοσύνης για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, αλλά σπεύσατε και να την προκαταβάλετε με δήλωσή σας στη ΔΕΘ. Διαπράξατε μέγιστο θεσμικό ατόπημα και η παρέμβασή σας οδήγησε σε μια μαύρη μέρα στη δικαιοσύνη με την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου. Σε καμία Πολιτεία δεν σταματά η λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου. Ούτε επί χούντας δεν έγιναν αυτά. Γιατί έτσι θίγεται βαθύτατα ο πυρήνας του κράτους δικαίου. Το καθήκον των δικαστών είναι να εφαρμόζουν το νόμο, όχι ‘να πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας’. Όλα αυτά λόγω της παιδείας σας ίσως σας είναι ξένα, όμως ρόλος της δικαιοσύνης είναι να προστατεύει τις μειοψηφίες. Ο σφυγμός της κοινωνίας δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο στη λήψη δικαστικής απόφασης. Δεν θα καταντήσετε την Ελλάδα μια Βενεζουέλα της Ευρώπης. Θα είμαστε απέναντί σας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε παραθέτοντας μια λίστα, «τη λίστα Τσίπρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, με όλα τα σκάνδαλα που βαρύνουν την κυβέρνηση. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει: «Τη φάμπρικα των ΜΚΟ στα κέντρα ψυχικής υγείας. Την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού. Τον τρόπο με τον οποίο καλύψατε το πόθεν έσχες του Φλαμπουράρη και του Σταθάκη. Την απαξίωση της διαύγειας που εισάγατε πολλές εξαιρέσεις. Την ψήφιση σκανδαλώδους διάταξης για τις οφσόρ. Τη σκανδαλώδη μείωση προστίμων για φοροδιαφυγή. Μέχρι και τη συγκάλυψη της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας. Διορίσατε πάνω από 27.000 κοντινούς σας. Η κολακεία της μετριότητας είναι δείγμα διαφθοράς. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο σας που να μην αφορά ρουσφέτια».

«Η κυβέρνηση που θα έδινε την 13η σύνταξη κόβει το ΕΚΑΣ και ψεκάζει με δακρυγόνα τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση που φώναζε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη προχωρά σε πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση που διαδήλωνε με κλάματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, εκχώρησε σε ταμείο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Εσείς που λέγατε ότι είστε κάθε λέξη του συντάγματος, δεν γνωρίζατε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι αποκλειστική ευθύνη της βουλής κι όχι της κυβέρνησης. Σας είχα πει να πάμε μαζί στη συνταγματική αναθεώρηση. Απορρίψατε αυτήν την πρόταση κι αν να πάτε τη διαδικασία στη βουλή, διοργανώνετε λαϊκές συνελεύσεις. Λυπάμαι για τον τόνο του πρωθυπουργού αλλά και για το γεγονός ότι το τοξικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή, δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε τον κ. Τσίπρα: «Αποδεχθείτε και το επόμενο αίτημά μας: προκηρύξτε εκλογές, κ. Τσίπρα. Προκηρύξτε εκλογές κ. Τσίπρα, ελάτε αν τολμάτε».