Προειδοποιήσεις για την ανάγκη να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, η οποία, όπως σημείωσε, θα αποκτούσε δυναμική με συνακόλουθες ανυπολόγιστες εξελίξεις, απηύθυνε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Κρίστοφ Λάιτλ, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, αλλά και σε σημερινές δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λάιτλ τόνισε πως κατά τις εκτιμήσεις του, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια μακροπρόθεσμη μεταφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα χρειάζεται μια δεκαετία προκειμένου να ανακάμψει η οικονομίας της, «για να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας πως κάθε άλλη εκδοχή θα στοίχιζε πολύ ακριβότερα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ισχύσει για την Ελλάδα ένα «μορατόριουμ» χρέους και επιτοκίων, να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να στηριχτεί η χώρα για την υλοποίηση επενδύσεων από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.

Ο κ. Λάιτλ επισήμανε πως εάν οι κερδοσκόποι μπορούν και στοιχηματίζουν με επιτυχία στη χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν θα το αποτολμούσαν απέναντι σε ένα τείχος προστασίας της Ευρωζώνης, για την καταπολέμηση του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα «παιγνίδι με τη φωτιά», ο πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου παρέπεμψε στους κινδύνους που εγκυμονεί μια ελληνική χρεοκοπία για το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο, που θα δεχόταν ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Αυστρίας.

Επιπλέον, μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα είχε ως άμεση συνέπεια απώλειες 5 δισ. ευρώ για τις αυστριακές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους.

Σύμφωνα με τον κ. Λάιτλ, η συνακόλουθη συνέπεια με την πτώση των εξαγωγών θα προκαλούσε ζημίες 40 δισ. ευρώ στην αυστριακή οικονομία και πολλά εξαρτώνται από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα επιστρέψει στη δραχμή, καθώς από μια ελληνική χρεοκοπία θα πλήττονταν και οι αυστριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια.

Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ότι σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης και διατήρησης μόνον ενός μπλοκ ισχυρού νομίσματος, οι υπόλοιπες χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις εξαγωγές παρόμοια με εκείνα της Ελβετίας.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, το ύψος των εξαγωγών της Αυστρίας προς την Ελλάδα το 2010 ανήλθε σε 514 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές της από την Ελλάδα έφτασαν τα 136 εκατ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση κατά 18% και οι εισαγωγές κατά 23%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.