«Η πρότασή μας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης υπηρετείται από ένα σύστημα της απλής αναλογικής… Σταθερή, διαχρονική θέση δική μου και της ΔΗΜΑΡ είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84».

«Η απλή αναλογική δεν υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα… Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Από το 2009 και έπειτα, τέσσερις φορές σε καμία εκλογική αναμέτρηση δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να αλλοιώνουμε άλλο τη βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές τομές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και γι’ αυτό και εμείς θέλουμε με την πρότασή μας και για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, να επιβάλουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων… Δεν ασχολούμαστε με τη Χρυση Αυγή και τι ψηφίζει, και είναι λάθος οι δηλώσεις ότι περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή. Δεν καθορίζω τη στάση μου, δεν την ετεροκαθορίζω… Αυτήν τη στιγμή στη χώρα απαιτείται μία ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης…».

Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του χώρου σημείωσε: «Για να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά και τον ευρύτερο χώρο και να μπορέσει να γίνει ένας ισχυρός πόλος, θα πρέπει να είναι αυτόνομος. Ένας αυτόνομος πόλος που θα χωράει τη Σοσιαλδημοκρατία και το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Σε αυτήν τη διαδικασία δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτές οι πολιτικές. Χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί ο χώρος που είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να μην είναι κατακερματισμένος».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα για το βιβλίο Γκαλμπρέιθ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως «εδώ δεν είναι μόνο οι αυταπάτες του πρώτου επταμήνου. Πρόκειται για μία καταστροφική λογική που ήταν κοντά… Ήταν μία πραξικοπηματική λογική που είχε η κυβέρνηση όλο το πρώτο επτάμηνο, που ευτυχώς δεν λήφθηκαν στο τέλος αποφάσεις που θα ήταν για πάντα καταστροφικές για τη χώρα… Το επόμενο επτάμηνο ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να έχει αυταπάτες και να θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, αντί να καταλάβει ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές παντού. Αυτό χρειάζεται αυτήν τη στιγμή ο τόπος».