Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, θα εξαγγείλει την υλοποίηση ενός «Καλλικράτη στο κράτος». Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ σήμερα, στόχος είναι να επανεξεταστεί «από μηδενική βάση» η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων με στόχο τη δημιουργία ενός επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους που θα υπηρετεί τον πολίτη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

* Τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο
*Τη μετακίνηση περίπου 400.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στην κεντρική διοίκηση
*Τη δημιουργία «συντονιστικού κέντρου» παρά τω Πρωθυπουργώ που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των πολιτικών για το κράτος
*Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιών με την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων
*Την κινητικότητα του προσωπικού, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφώνονται θα μετακινείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη
*Την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των τομέων του Δημοσίου και την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρηματιών μέσω των ΚΕΠ
*Τη μετατροπή των ΚΕΠ σε ευρείες υπηρεσιακές μονάδες

Ο χρονικός ορίζοντας είναι το πέρας της τετραετίας ενώ το κόστος 30 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα δεσμευτεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση.
Σ’ αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζεται το κόστος από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων που θα έχει αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε περίπου 140 κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του κράτους.

Οι παρεμβάσεις αυτές, θα έχουν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 30% το εύρος του κράτους, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Στόχοι του «Καλλικράτη στο κράτος» είναι οι εξής:

* Η βελτίωση του επιτελικού έργου των υπουργείων μέσω της αποσαφήνισης των επιτελικών και των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων τους που θα καθοριστούν από την αρχή.
* Η ενδυνάμωση αξιόπιστων μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των πολιτικών μέσα από τη στοχοθεσία και τη θέσπιση δεικτών αποδοτικότητας για κάθε υπηρεσία, από την επίτευξη ή μη των οποίων θα εξαρτώνται εν πολλοίς και οι αποδοχές των εργαζομένων.
* Η βελτίωση της λειτουργίας των ελέγχων των υπηρεσιών μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Διαπίστωση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι τα υπουργεία είναι οργανωμένα με αυστηρά καθετοποιημένο τρόπο, ο οποίος δυσχεραίνει τη χάραξη των δημόσιων πολιτικών και την επίτευξη στόχων.

Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων είναι η αρχή για το πέρασμα στο σχεδιαζόμενο νέο κράτος. Με την απογραφή δρομολογούνται:

* Πραγματοποίηση μελετών αποτύπωσης και αξιολόγησης της κατάστασης των υπηρεσιών κάθε υπουργείου, τόσο στο οργανωτικό μέρος όσο και στο επιχειρησιακό- λειτουργικό.
* Ανακατανομή του προσωπικού και τοποθέτησή του με τη διαδικασία των μαζικών μετατάξεων και αποσπάσεων σε οργανικές θέσεις, υπηρεσιακές μονάδες και επίπεδα διοίκησης, με καταμερισμό εργασίας, εκτίμηση της απόδοσης και της ικανοποίησης ή αδιαφορίας του προσωπικού για την εργασία του.
* Αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους βάσει της υποδομής (κτίρια, τεχνολογικός εξοπλισμός), έτσι ώστε να επιτευχθεί και σημαντικό οικονομικό όφελος.
* Περαιτέρω συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσιών και ΝΠΔΔ.
* Απλούστευση των ενδοδιοικητικών διαδικασιών, ταχύτερη διεκπεραίωσή τους, τυποποίηση των μεθόδων λειτουργίας και υιοθέτηση νέων μεθοδολογικών και τεχνολογικών εργαλείων.