«Με την παρούσα κυβέρνηση, με αυτό το κλίμα, με αυτή τη βαρβαρότητα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται μια υπέρβαση και θα πρέπει να το κατανοήσει πρώτα η κοινωνία, χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τους θεσμούς» σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πιέσεις, καθώς είναι στην πιο αδύναμη θέση, ενώ δεν υπάρχει μόνον η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, αλλά και η προσφυγική, το Brexit, η τρομοκρατία και ο ευρωσκεπτικισμός.

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο κίνημα «Παραιτηθείτε» και τη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «παραβίασε» το Σύνταγμα και δημιουργεί μια αντίληψη βαθιά αντιδημοκρατική. «Τώρα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, είναι το προσφυγικό, η τρομοκρατία, το Brexit, ο ευρωσκεπτικισμός. Άρα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες πιέσεις και με εξελίξεις ανεξαρτήτως του βρετανικού δημοψηφίσματος, και δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Τώρα που θα διαμορφωθούν νέοι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε το μεγαλύτερο ή το κεντρικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Μπορεί να μας φανεί αυτό δυσάρεστο. Όταν είσαι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχεις και έναν θώρακα ασφαλείας, γιατί ασχολούνται όλοι με σένα και πρέπει να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης. Γι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να φύγουμε από τη λογική ότι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου από μόνη της αρκεί. Η πιστή εφαρμογή ενός Μνημονίου που το κατέστησε αναγκαίο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που δεν ήταν αναγκαίο τον Δεκέμβριο του 2014. Και το κακό είναι ότι το Μνημόνιο αυτό είναι χωρίς τέλος, είναι διαρκές, δεν τελειώνει το 2019. Συνεχίζεται επ’ άπειρον. Γι αυτό πρέπει να φύγουμε από τη λογική αυτή και να πάμε στη λογική ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για το οποίο όμως κανείς δεν μιλάει σοβαρά και για το οποίο δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό. Με την παρούσα κυβέρνηση, με αυτό το κλίμα, με αυτή τη βαρβαρότητα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, όπως φάνηκε και με τη συζήτηση των προηγούμενων ημερών, σε σχέση με τη συγκέντρωση που έγινε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται μια υπέρβαση και πρέπει να το κατανοήσει πρώτα η κοινωνία. Γιατί η κοινωνία έχει τη δική της ευθύνη για επιλογές που γίνονται και οι οποίες τελικά παράγουν ένα ιστορικό αποτέλεσμα όχι ένα συγκυριακό και στιγμιαίο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για τη συγκέντρωση του κινήματος «παραιτηθείτε» ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «οι συγκεντρώσεις είναι μια καθημερινή πρακτική στις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες. Έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων, με ασυνήθιστη βία. Τώρα η ίδια η κυβέρνηση μεγαλοποίησε ένα ζήτημα επιτιθέμενη και παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Δημιουργεί μια αντίληψη η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και προσπαθεί να οικοδομήσει μια αισθητική του δημοσίου λόγου και του δημοσίου βίου, η οποία δεν είναι αποδεκτή από αυτό που λέμε αξίες μια ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση απάντησε: «Όταν ο ψάλτης βρίσκεται σε απορία βήχει. Όταν η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στρατηγική παίζει με τους θεσμούς».

Για το βιβλίο του κ. Βενιζέλου με τίτλο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ» μίλησαν οι καθηγητές Λίνα Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Γκλαβίνης και Ανδρέας Πανταζόπουλος.

Το «παρών» έδωσαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Χρήστος Πάχτας, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Σπύρος Βούγιας, Βασίλης Γερανίδης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Σαμαρά, Στράτος Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου επί Σαμαρά, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι δήμαρχοι Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.