«Απαράδεκτη, προκλητική και άνευ προηγουμένου είναι η απαίτηση Ντάισελμπλουμ για αμνήστευση των 3 ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, που κατηγορούνται για απιστία που κόστισε 580 εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο», τονίζει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Ο κ. Χουντής χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και προκλητική παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης το περιεχόμενο της επιστολής του επικεφαλής του Eurogroup, με την οποία απαιτεί από την κυβέρνηση –όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΛΑΕ– να αμνηστεύσει τα 3 «ξένα» στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την κατηγορία για «απιστία» που σύμφωνα με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με 580 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο κ. Χουντής, με δύο ερωτήσεις του προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο, αναφέρεται στην αποκάλυψη κυριακάτικης εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ προς τα μέλη του Eurogroup, με την οποία εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν 3 στελέχη (Ιταλός, Ισπανός, Σλοβάκος) του ΤΑΙΠΕΔ και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση την αμνήστευσή τους.

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ στις ερωτήσεις του, με την επιστολή αυτή, ο κ. Ντάισελμπλουμ «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται αμνήστευση στους 3 εμπειρογνώμονες, για τα ανωτέρω αδικήματα, για τα οποία τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χουντής τονίζει ότι «η επιστολή αυτή προσβάλλει την Ελληνική Δικαιοσύνη και ενδεχόμενη αποδοχή της -καθώς έχει τεθεί και ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα- θα αποτελεί ουσιαστικά κατάλυσή της».

Καταλήγοντας στα ερωτήματά του προς την Κομισιόν, της ζητά να απαντήσει άμεσα, αν «υιοθετεί την άποψη περί “αμνήστευσης”, και μάλιστα αναδρομικά, των ανωτέρω εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι διορίσθηκαν με απόφαση του EuroWorking Group» και αν «υπάρχει σε άλλο κράτος-μέλος αντίστοιχη προστασία διοικητικών στελεχών από το αδίκημα της απιστίας».

Απευθυνόμενος δε στο Συμβούλιο, το καλεί να απαντήσει ξεκάθαρα «σε ποια Αρχή αναφέρονται οι ανωτέρω υπάλληλοι, οι οποίοι πληρώνονται από το ΤΑΙΠΕΔ», «ποιος έχει τη δικαιοδοσία απονομής δικαιοσύνης, σε περίπτωση ύπαρξης κατηγοριών για απιστία», όπως στην προκειμένη περίπτωση, και τέλος, αν «επιβεβαιώνει ότι το θέμα έχει τεθεί ως προϋπόθεση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα».