Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπογράμμισε ότι επιβάλλεται «εγρήγορση και όχι αυταρέσκεια».

Σήμερα λήγει η θητεία του Λουξεμβούργου και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βίωσε την εμπειρία μιας εντυπωσιακής ανταλλαγής επαίνων και κομπλιμέντων ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον προεδρεύοντα πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για «φόρο τιμής» προς την ηγεσία του Λουξεμβούργου, για «την πολύ καλή δουλειά» που έκανε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Έκανε λόγο για «κομψότητα» στις διεθνείς συζητήσεις στο Παρίσι, μεγάλη επιτυχία για το κλίμα και «φωτισμένη καθοδήγηση» στο θέμα των προσφύγων.

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ, ούτε εγώ ούτε η πολιτική ομάδα μου, την αισιοδοξία του επαίνου, την αβρότητα ανάμεσα σε Λουξεμβουργιανούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης εκπροσωπώντας την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς (GUE-NGL).

«Η λουξεμβουργιανή προεδρία προσπάθησε, αλλά τώρα μετράμε τα αποτελέσματα του συμβουλίου μετά από ένα εξάμηνο έργο. Οι αριθμοί και τα γεγονότα επιβάλλουν ανησυχία, εγρήγορση, ευθύνη και όχι αυταρέσκεια. Τον Σεπτέμβριο αποφασίσατε τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων με αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Ποιος είναι ο απολογισμός; Ούτε καν 1% υλοποίηση των αποφάσεων. Αφήσατε την Ελλάδα, ουσιαστικά, μόνη και αβοήθητη να σηκώνει το 85% των προσφυγικών ροών. Υπογράψατε μία συμφωνία-πλαίσιο με την Τουρκία, αλλά ο κ. Τίμερμανς λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μείωση των προσφυγικών ροών, γιατί οι τουρκικές Αρχές περιμένουν τα χρήματα χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη για τυχόν συρρίκνωση της Σένγκεν. «Μέσα σε αυτό το έδαφος των εγωισμών, των εθνικισμών, της ξενοφοβίας, φουντώνουν κραυγές ότι φταίει η Σένγκεν. Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν και κατάρρευση της Σέγκεν σημαίνει κατάρρευση της Ευρωζώνης και αυτό δεν θα κοστίσει μόνο στη δημοκρατία και στους πρόσφυγες, θα κοστίσει πανάκριβα και στην οικονομία.

«Είναι η ώρα, όχι να συνχαίρεσθε μεταξύ σας, αλλά να παρθούν μεγάλες πρωτοβουλίες ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προβλημάτων, την ανάπτυξη με καταπολέμηση της ανεργίας και την αντιμετώπιση του προσφυγικού με ενιαίο ευρωπαϊκό τρόπο» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.