Με γρήγορα βήματα ξεκίνησε την ανασύνταξη και την ανασυγκρότηση της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες συναντήθηκε με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ενώ προχώρησε και στις πρώτες τοποθετήσεις στον κομματικό μηχανισμό. Στόχος του νέου προέδρου είναι το κόμμα να μπει άμεσα ισχυρό στην πολιτική μάχη εντός και εκτός Βουλής, με συγκεκριμένες θέσεις και επιχειρήματα.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η εκλογή του προκαλεί κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Το γενικότερο πολιτικό στίγμα του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να το δώσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 2.00 το μεσημέρι.

Χθες αμέσως μετά τη σύσκεψη στη Συγγρού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατευθύνθηκε προς τη Βουλή για να συναντηθεί στις 12.30 με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τον υποδέχθηκε θερμά στην είσοδο του γραφείου του, όπου αντάλλαξαν την καθιερωμένη χειραψία για τους φωτογράφους και στη συνέχεια προχώρησαν στα ενδότερα για την κατ’ ιδίαν συνάντηση που κράτησε σαράντα πέντε λεπτά. Στόχος να απορροφηθούν γρήγορα οι όποιες αναταράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε στον πρώην πρωθυπουργό το πρόγραμμα των 111 ημερών για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πώς πήγε;», ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης βγαίνοντας, με τον κ. Καραμανλή να τον ξεπροβοδίζει μέχρι το διάδρομο. «Θαυμάσια», απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Του είπατε κάτι για τη στήριξη;», επέμειναν οι πολιτικοί συντάκτες. «Τα εν οίκω μην εν δήμω. ‎Το κλίμα ήταν καλό, όπως ήταν άλλωστε πάντα», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατέβηκε στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σαμαρά. Η υποδοχή από τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα θερμή. Βγαίνοντας ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως αναμενόταν», προσθέτοντας με νόημα: «Οπως έπρεπε να αναμένεται».

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τη Ντόρα Μπακογιάννη και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο ΠΑΣΟΚ τον δρόμο προς την έξοδο δείχνουν σε όποιον κοιτάζει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Άλλο η συνεργασία και άλλο η αποστασία», ήταν το μήνυμα που έστειλε αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως τυχόν συνεργασίες δεν σημαίνουν ότι γίνονται όλοι ίδιοι και επιμένοντας ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ στην κυβέρνηση έγινε για λόγους εθνικής ανάγκης, με τις διαφορές τους να παραμένουν υπαρκτές μετά το τέλος της.

«Όποιος είναι δεξιός πάει στη Δεξιά. Όποιος είναι λαϊκιστής πάει στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας θα εκφραστούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Αυτή η συμμαχία είναι το όχημα για να ξαναχτίσουμε την παράταξη», είπε, προαναγγέλλοντας εκ νέου πρωτοβουλίες της προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερωτηθείσα ειδικά για τις δηλώσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου και για το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί στο εσωτερικό ενός κόμματος. Όχι όμως να αφήνει σκιές για την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν διακατέχονται από κανενός είδους πανικό από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, αφού «το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από την ρετρό νεοφιλελεύθερη Δεξιά», όπως είπε, σημειώνοντας πως δεν ταυτίζει εκείνη τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Δεξιά, αλλά ο ίδιος είναι ταυτισμένος, εκ των απόψεων, αλλά και των ανθρώπων που τον στήριξαν στην κούρσα της διαδοχής.

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε αποδώσει τον ντόρο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, σε παρερμηνεία των δημοσιογράφων. Οι εξηγήσεις που έδωσε, από κοινού με το κείμενο της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης αναλυτικά, θεωρήθηκαν επαρκείς και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Στο Ποτάμι θα πράγματα είναι θολά. Ο Σταύρος Θοδωράκης δηλώνει ότι δεν είναι ΝΔ, αλλά δεν θέλει να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη του κόμματος καλοβλέπουν την εκλογή Κυριάκου στη ΝΔ ως μια ευκαιρία.