Θέματα ενέργειας και προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ήταν στο επίκεντρο της «εποικοδομητικής συζήτησης για μεγαλύτερη κατανόηση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σιγιάρτο, στη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, για το προσφυγικό ζήτημα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται εξεύρεση πολιτικής λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να οικοδομηθεί μία νέα Συρία, ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, καθώς και άμεση ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, και να μην αναγκαστούν οι πρόσφυγες να τις εγκαταλείψουν με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ευρώπη υπό μεγαλύτερη πίεση.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον ούγγρο ομόλογό του για τα hotspots της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της κατανομής των βαρών και της ανάπτυξης αλληλεγγύης, νηφαλιότητας και ψυχραιμίας. Τάχθηκε δε υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να στηρίζει και να υπαγορεύεται από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, υπό την ευθύνη όμως του κυρίαρχου κράτους και τη σθεναρή καταπολέμηση των δικτύων διακινητών των προσφύγων. Ο κ. Σιγιάρτο τόνισε την «ανάγκη για περισσότερο διάλογο στο πλαίσιο της ΕΕ ώστε να μπορεί να ελέγχει τα σύνορά της», εξηγώντας ότι όταν η Ουγγαρία λέει ότι χρειάζονται προστασία τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ «αυτό δεν συνιστά επίθεση κατά της Ελλάδας, μιας χώρας με σύνορα 11.000 χιλιομέτρων, που είναι αδύνατο να μπορέσει να τα προστατεύσει, αλλά παρότρυνση προς την Ευρώπη να το κάνει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία στα σύνορά της, ο κ. Σιγιάρτο είπε ότι με αυτή τη στάση η χώρα του τηρεί τους κανονισμούς της συνθήκης Σένγκεν, τους οποίους οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε.

Σιγιάρτο: Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στο ενεργειακό

Ως ένα» καυτό ζήτημα» χαρακτήρισε ο κ. Σιγιάρτο το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στη Δυτική Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την εξέλιξη του αγωγού South stream 2 και την παράκαμψη της Ουκρανίας που αφήνει την Ουγγαρία χωρίς αγωγό.

«Η Ελλάδα», όπως τόνισε, «μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια να βρούμε πηγές ενέργειας, καθώς έχει εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία σε αυτή τη γωνιά με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όσον αφορά την έρευνα για υπερπόντια κοιτάσματα φυσικού αερίου».

«Κι αν αυτό ισχύει τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε την Ελλάδα ως βασικό παίχτη στο μέλλον προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική Ευρώπη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει περαιτέρω να επανεξετάσουμε και να επαναξιολογήσουμε τα απαραίτητα βήματα. Για να είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας, και προκειμένου να δρέψουμε τα οφέλη για εμάς θα πρέπει να προετοιμαστούμε τουλάχιστον στα θέματα υποδομής στη Δυτική Βαλκανική και στην Κεντρική Ευρώπη για να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Δ. Βαλκανική και στην Ουγγαρία τελικά», σημείωσε.

Την ιδιαίτερη χαρά της Ελλάδας για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με την Ουγγαρία, εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς, μετά την απάντηση του ούγγρου ομολόγου του, δεσμευόμενος να αναλάβει «πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί η Ουγγαρία σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτ». Τόνισε δε ότι «είναι ανάγκη οι χώρες των Βαλκανίων και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους», ενώ εξήγησε ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει σειρά σχετικών προτάσεων στους ομολόγους του της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, όπως και τώρα το ίδιο και στον ούγγρο υπουργό. «Η Ελλάδα ασκεί μία ενεργητική εξωτερική πολιτική και παίρνει πρωτοβουλίες», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς .