Θετική ψήφο παρείχαν κατά πλειοψηφία οι συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πλαίσιο προτάσεων με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα παράσχουν την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει στην διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως να ξεκαθαρίζουν πως η εντολή τους προς τον πρωθυπουργό είναι «όχι» στην ρήξη «ναι» στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Η Χ.Α. δια του ειδικού αγορητή της Γιάννη Λαγού, μίλησε για «αίσχος της συγκυβέρνησης» που κατηγορούσε τους προηγούμενους, και τώρα «ξεπουλάμε την πατρίδα μας και εσείς βάζετε την υπογραφή σας φαρδιά πλατιά από κάτω». Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, έκανε λόγο «για πραξικόπημα στην κυριολεξία», αφού -όπως είπε- ο λαός την Κυριακή «όχι», αλλά ο πρωθυπουργός εκλιπαρεί για συμφωνία κι όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι. «Που είναι ο Μακεδονομάχος Καμμένος;» διερωτήθηκε σημειώνοντας πως στην ελληνική πρόταση υπάρχει αναφορά σε μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Το ΚΚΕ, διεμήνυσε ένα καθαρό «όχι» και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην Ολομέλεια αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την δευτερολογία του ο εισηγητής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να μεταβάλλει την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ως προς τις πολιτικές εκτιμήσεις με τις οποίες διαφωνεί και κατέθεσε την αιτιολογική έκθεση με το σκεπτικό του κόμματός του ώστε, όπως είπε, να «μην μείνουν σκιές για την υπευθυνότητα με την οποία παρατάξεις πήραν δύσκολες».

Επίσης, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος, τόνισε πως η αιτιολογική έκθεση είναι διχαστικού χαρακτήρα με στόχο την συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να αποσαφηνίσει ο αρμόδιος υπουργός πως ο στόχος της διαπραγμάτευσης είναι για την οριστική λύση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ.