Να αποδεχθεί την προσφορά των δανειστών καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι Financial Times με το βασικό τους άρθρο.

Η εφημερίδα ξεκαθαρίζει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα είτε θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της είτε θα αθετήσει πληρωμές χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αθέτηση πληρωμών θα σπρώξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη και μετά από αυτό, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί τονίζει η εφημερίδα. Για τους πιστωτές της Ελλάδας, θα ακολουθούσε μια μεγαλύτερη χρεοκοπία: τα χρέη σε ευρώ θα αποπληρώνονταν σε δραχμές ή δεν θα αποπληρώνονταν καθόλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας θα σκότωνε την οικονομία της και θα προκαλούσε ανυπολόγιστη ζημιά στο πολιτικό της σύστημα. Ένα τέτοιο χάος θα τραυμάτιζε σοβαρά το ευρωπαϊκό ιδεώδες, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει προσφέρει σταθερότητα και ευημερία σε όλη την ήπειρο.

Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης άξιος της θέσης του δεν θα έπρεπε να επιθυμεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πόσο μάλλον να προσπαθεί να το προκαλέσει. Με βάση τα παραπάνω, οι Financial Times έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να αποφευχθεί ένα «Grexit».

Αλλά υπάρχει μια έκβαση που είναι χειρότερη από το Grexit και αυτό είναι μια πρόχειρη διάσωση που απλά την παρατείνει, καταστρέφοντας το λιγοστό πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο της Ευρώπης.

«Η πρώτη, το 2010, δεν άφησε περιθώριο για διαγραφή χρέους. Αντίθετα, επενδύθηκαν πάνω από 200 δισ. ευρώ. Η Αθήνα απέφυγε την χρεοκοπία, αλλά η οικονομία της δεν έλαβε καμία ανακούφιση. Η λιτότητα στην οποία επέμειναν οι πιστωτές της, στράγγιξε την ζήτηση από μια οικονομία που βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση.

Δύο χρόνια αργότερα, μετά από μια ύφεση που ήταν βαθύτερη από αυτή που άντεξε οποιοδήποτε κράτους στην σύγχρονη εποχή, οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας οδηγήθηκαν υπό πανικό σε ένα ακόμα ατελές πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή την φορά υπήρξε κάποια ελάφρυνση χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών «κουρεύτηκε» και οι ημερομηνίες αποπληρωμής τους επιμηκύνθηκαν.

Αλλά η Ελλάδα έμεινε και πάλι σε μια εύθραυστη θέση, η οικονομία της καταδικάστηκε σε άλλο ένα χρόνο ύφεσης και αναγκάστηκε να επιβάλλει περικοπές που εξανέμισαν οποιαδήποτε αποθέματα συναίνεσης είχε αφήσει το πρόγραμμα. Το ΔΝΤ έγραψε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια άνευ προηγουμένου προσαρμογή» σημειώνει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times μετά από έξι μήνες ταραχώδους διαπραγμάτευσης, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν συγκροτήσει μια νέα προσφορά: ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα πει το ναι είτε θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Χωρίς φίλους ή χρηματοδότηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μείνει με μόνο τρία χαρτιά στα χέρια του: ένα τεχνικό, ένα ηθικό και ένα εντελώς ανέντιμο.

«Οι λόγοι που έχουν οι δανειστές για την επίδειξη αδιαλλαξίας μπορεί να είναι πιο βαρύνοντες. Δεν είναι ανυποχώρητοι μόνο για τα 2 δισ. ευρώ, αλλά γιατί δεν θέλουν η κυβέρνηση στην Ελλάδα να υπαναχωρεί διαρκώς από τις μεταρρυθμίσεις» σημειώνουν οι FT και προσθέτουν: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να συναινέσει στον ΦΠΑ και στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας πρέπει να προσφέρει κάτι καλύτερο: ιδανικά, να σπάσει τα καρτέλ που κρατάνε πίσω την ελληνική οικονομία.

Αν έκανε πίσω οποιαδήποτε πλευρά, το Grexit θα μπορούσε να αποφευχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά η προσφορά των δανειστών παρουσιάζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να αποτρέψει την επανάληψη αυτής της περιπέτειας. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να την αποδεχτεί».