«Με θεσμικές παρεμβάσεις και πράξεις ενισχύουμε τη διαφάνεια και όχι με λόγια» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεροδωρικάκος, απαντώντας σχετικά με τη νομιμότητα των δημοσίων συμβάσεων, σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις, αφορά «τη νομοθετική ρυθμιστική ευθύνη του πλαισίου και όχι τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων των δημόσιων συμβάσεων». Υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, αποτελεί θεμελιώδη αρχή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κυβέρνηση συνολικά» και πρόσθεσε ότι «σε θέματα ηθικής και νομιμότητας δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις».
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο υπουργός ανέφερε την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα 1.400 επενδυτικά σχέδια παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων που δεν είχαν ολοκληρωθεί και με νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή, για πρώτη φορά υπουργός, απεντάσσονται «ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή να επιστρέψουν τον φορολογούμενο». Μια νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία παράλληλα δημιουργήθηκε ειδικό σώμα δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευμένων κατάλληλα για τη σύναψη και παρακολούθηση δημόσιων συμβάσεων, ενώ θεσμοθετήθηκε και το πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς, πέραν εκείνων για τους οποίους ίσχυε η σχετική υποχρέωση.
Αναφορικά με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις παρατηρήσεις που κάνει το ανώτατο δικαστήριο σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος παρατήρησε ότι διαχρονικά, εάν κανείς διαβάσει όλες τις ετήσιες εκθέσεις, θα δει να επαναλαμβάνονται αυτές οι 13 παρατηρήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επισήμανε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία «είναι υποχρεωτικός ο προσυμβατικός έλεγχος πριν την υπογραφή μιας σύμβασης από 300.000 ευρώ από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από 1.700.000 ευρώ από κλιμάκιο σε ό,τι αφορά χρήματα από εθνικούς πόρους και πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά χρήματα που έρχονται από κλιμάκια της Ε.Ε». Όπως τόνισε, «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπογράφεται σύμβαση. Συνεπώς, δεν έχει συμβεί κάτι παράνομο πουθενά”. Κάλεσε μάλιστα την κα Κωνσταντοπούλου, αν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε παρανομία, να την αναφέρει δημόσια και να την καταθέσει στον εισαγγελέα.
Απαντώντας σε χαρακτηρισμούς και επικριτικές αναφορές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ο υπουργός ανέφερε ότι «πάγια θέση μου είναι πως το να πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα δεν είναι καλό για την Δημοκρατία. Η φράση σας ‘πόσα ακόμα θα φάνε’ είναι ακραία και συκοφαντική τοποθέτηση και δεν προσφέρει τίποτα στο ρόλο της δημοκρατίας και της ευθύνης που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς για λόγους αξιοπιστίας στο Κοινοβούλιο». Στις αναφορές της κυρίας Κωνσταντοπούλου για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της επιστροφής των χρημάτων από όσους πήραν ενισχύσεις παράνομα, ο υπουργός είπε ότι «η κυβερνητική θέση στην πράξη είναι μια και ξεκάθαρη: ‘Φέρτε πίσω τα κλεμμένα’» σημειώνοντάς ότι επ’ αυτής της ικανότητας ανάκτησης αυτών των χρημάτων «θα κριθεί και η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της» καθώς «είναι ζήτημα αξιοπιστίας της πολιτικής μας να αρχίσουν να επιστρέφουν χρήματα και να ξεκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες εις βάρος όσων έκλεψαν τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο φορολογούμενο και αδίκησαν τους αγρότες μας».
Κωνσταντοπούλου: Οργιώδεις οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στις δημόσιες συμβάσεις
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την πλευρά της κατήγγειλε «οργιώδεις μεθοδεύσεις στις δημόσιες συμβάσεις από την κυβέρνηση, όπως αυτές αποκαλύπτονται από την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας και εκείνου που είναι αρμόδιο για τους λογιστικούς και τους οικονομικούς ελέγχους των δημοσίων δαπανών». Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «στην Έκθεση του για την περίοδο 1.7. 2023 – 31.12.2024, διαπιστώνει 13 παραβάσεις μεταξύ των οποίων: Μη νόμιμη εξαίρεση των διαδικασιών ανάθεσης μεικτών συμβάσεων από την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων. Ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων διακήρυξης χωρίς δημοσίευση. Ελλιπή τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και του προϋπολογισμού δημοσίων συμβάσεων σε βαθμό που δεν επιβεβαιώνεται ο εύλογος χαρακτήρας της, σε βαθμό που δεν επιβεβαιώνεται υπό όρους διαφάνειας. Αδικαιολόγητη παρέκκλιση του Κανόνα διενέργειας διαγωνισμού για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Μη νόμιμες ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων. Αδικαιολόγητους αποκλεισμούς ελλείψει σαφήνειας στους όρους της διακήρυξης. Περιορισμούς και αδικαιολόγητες διακρίσεις στα κριτήρια επιλογής. Μη νόμιμους αποκλεισμούς από διαγνωστικές και διαγωνιστικές διαδικασίες. Αξιολόγηση τεχνικών προσφορών χωρίς πλήρη και επαρκή αιτιολογία. Αποδοχή προσφορών κατά παράβαση της διακήρυξης. Αποδοχή εναλλακτικών προσφορών χωρίς να απαιτείται και χωρίς να επιτρέπεται. Πλημμέλειες στα στάδια ελέγχου δικαιολογητικών κ.ο.κ.». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ανέφερε ότι η έκθεση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι «κόλαφος» σημειώνοντας ότι «αυτό που παρατηρούμε από την κυβέρνηση, είναι η υποτίμηση της σπουδαιότητας του θέματος» προσθέτοντας ότι «οι απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, ανέρχονται στα ιλιγγιώδη και αστρονομικά ποσά των 12 δισ. ευρώ την τελευταία εξαετία, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ ήταν μόνο την τελευταία διετία».
Απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης «εάν έχετε υπόψιν σας κάποια συγκριμένη παράνομη δημόσια σύμβαση να την πάτε στον εισαγγελέα», η κ. Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, γιατί δεν είναι όλοι του χεριού αυτής της κυβέρνησης που έχει οργιάσει, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και δικά σας στελέχη δυσφορούν και λένε ‘πόση ακόμη αχορτασία και πόσα ακόμα θα φάνε’».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τη Σύμβαση 717 του ΟΣΕ για την οποία όπως είπε «ακόμα και τον Φλεβάρη του 2024 – σύμφωνα με την μαρτυρία της κυρίας Σγναρδέλλη – στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πήγαν στον Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν για αυτή την σύμβαση, που εκείνες τις ημέρες συζητείτο η προσφυγή της ΕΡΓΟΣΕ για την σύμβαση 717». Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι και το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει να κάνει με θέματα διαφάνειας του δημοσίου χρήματος.
Εμβόλιμα, η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά την έναρξη της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής της, αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση των θαλασσίων πάρκων αλλά και στο σχετικό βίντεο που έχει κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μια περίεργη χάραξη αυτής της οριοθέτησης, ειδικά στο Ιόνιο». Ζήτησε δε, να ενημερωθεί «ποιος είναι αυτός ο μελετητής που χάραξε τα θαλάσσια πάρκα με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ειδικά για το Ιόνιο».