Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου.

Τη σημασία και μεγάλη προοπτική των σχέσεων Ελλάδας Αιγύπτου τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. «Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να εδραιώσουμε τη στενή συνεργασία μας. Τα μνημόνια που υπογράψαμε ανοίγουν νέους δρόμους στην ενέργεια, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και ενισχύουν τις διμερείς πολιτικές σχέσεις για τις οποίες συμφωνήσαμε να δουλέψουμε εντατικά. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Πριν από 5 χρόνια υπογράψαμε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών σημαντική για την ανατολική Μεσόγειο που αποδίδει καρπούς.

Υπάρχουν υγιείς βάσεις για να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις. Σήμερα Αθήνα και Κάιρο είναι στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.

Κάνω ξεχωριστή αναφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον. Για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της. Οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις με πρώτο το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη διαχρονική στήριξη».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν μπορούν και σήμερα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών και προκλητικές δηλώσεις που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου που αποκτά μια δυναμική. Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον.

Σημαντικό έργο το καλώδιο GREGY που θα δώσει τη δυνατότητα για φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη

Συζητήσαμε και με τον φίλο πρόεδρο για τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα. Πρέπει να αποκατασταθεί η ροή βοήθειας στους αμάχους και στη συνέχεια μια πολιτική λύση. Η χώρα μας χαιρετίζει το σχέδιο στο οποίο η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο. Η χώρα μας που αυτό τον μήνα έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι έτοιμη να συμβάλει για την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στη Συρία λέγοντας ότι η νέα ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των Σύρων πολιτών και τόνισε ότι οι σφαγές χριστιανών εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα και οι υπαίτιοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Για τη Λιβύη είπε ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του με εκλογές.

Για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην επιμονή του προέδρου Σίσι για τη μετάκληση νόμιμων εργατών στη χώρα μας. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν να δουλέψουν στη χώρα μας. Αυτή είναι και η απάντηση της Ευρώπης απέναντι στους διακινητές. Πρέπει η Ευρώπη με φίλες χώρες να αποφασίζουν.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας με μεγάλη έμφαση στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά θάλασσα. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα και στις 20 Μαΐου θα προεδρεύσω στο ΣΑ του ΟΗΕ για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου στις σχέσεις με την ΕΕ και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παίξαμε σημαντικό ρόλο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε σημαντικά έργα όπως το καλώδιο GREGY που θα δώσει τη δυνατότητα για φτηνή ηλεκτρική ενέργεια που έχετε τη δυνατότητα να παράγετε και να εξάγετε στην Ευρώπη. Υπάρχουν και άλλα έργα όπως μεταφορά και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά και στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

Έχει μεγάλη σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε αυτό το ταραγμένο περιβάλλον.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προηγήθηκε η συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Κατά τη συνάντηση ο κ. Τασούλας είπε ότι «η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως».

«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη», σημείωσε ο κ. Τασούλας και προσέθεσε: «Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ο συντονισμός των Αιγύπτου-Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακόμα αναφέρθηκε στο θέμα της Γάζας λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, ενώ για το μεταναστευτικό είπε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

Από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, σημείωσε ακόμα ο κ. Αλ-Σίσι συμπληρώνοντας «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα», κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.