Με αποφασιστικότητα για την επίτευξη συνολικής λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που θα προσφέρει τεράστια «ανάσα» και στην ελληνική οικονομία, προσέρχεται ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το «Έθνος», μπορεί στην επίσημη «ατζέντα» των Ευρωπαίων ηγετών να κυριαρχεί η στρατηγική για την Ενέργεια και την πολιτική Καινοτομίας, ωστόσο, λόγω συγκυρίας, το ενδιαφέρον της έκτακτης Συνόδου εστιάζεται στην άτυπη συζήτηση του γεύματος, όπου αναμένεται η πολιτική απόφαση για την οικονομική κρίση.

Προηγήθηκαν επίσημες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγεσιών και των αρμοδίων υπουργών των χωρών, όπου η «σκληρή» και αρχικά «ανυποχώρητη» Γερμανία αποδέχθηκε τη «λογική» της ριζικής αντιμετώπισης του χρέους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μεγάλο βήμα έχει ήδη γίνει κι ότι στην αυριανή Σύνοδο δεν μπορεί παρά να επιβεβαιωθεί η πολιτική κατεύθυνση λύσης, που πια και οι Γερμανοί συζητούν, θέτοντας βέβαια όρους και προϋποθέσεις καταρχάς για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης. Η αισιοδοξία υπάρχει και είναι «ορατή», ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες το πακέτο των προτάσεων και της λογικής που ακολουθείται στις Βρυξέλλες, τονίζουν ότι «όλα θα είναι έτοιμα για τις τελικές… υπογραφές», αφού διανύσουν το δύσκολο διάστημα των διαπραγματεύσεων μέχρι την Τακτική Σύνοδο στις 24, 25 Μάρτη. «Από τη λήξη της αυριανής Συνόδου, δηλαδή από το Σάββατο αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για τις κρίσιμες «λεπτομέρειες», τα τεχνικά ζητήματα.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει με σημαντικά διαπραγματευτικά ατού, τα οποία διασφάλισε ανακτώντας πρώτα την αξιοπιστία της, με τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει συνολική λύση, όταν η χώρα ήταν το μοναδικό πρόβλημα», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, προβλέποντας ότι το άκρως δεσμευτικό και αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται αποτελεί το «διαβατήριο» για τις διαπραγματεύσεις υπέρ της χώρας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό (και τη συμμετοχή των Δ. Δρούτσα, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Ζαννιά) προσέρχεται για την πολιτική απόφαση με τρεις βασικές θέσεις:

* Ο μηχανισμός στήριξης να έχει ευελιξία, πολιτικό μέγεθος και επάρκεια πόρων, καθώς και όρους δανεισμού, που να δίνει τη δυνατότητα και σε χώρες με σημαντικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, να τα αντιμετωπίσει.

Τον Μάρτη αναμένουν την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με στόχο το όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε «σενάρια» αποπληρωμής σε πολύ περισσότερα χρόνια. «Η χώρα θα πάρει μια τεράστια «ανάσα» και οι αγορές θα έχουν λάβει ένα σαφές μήνυμα», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

* Η συζήτηση για την Οικονομική Διακυβέρνηση πρέπει να είναι μόνιμη και με κοινή συνισταμένη, να αφορά, εκτός από τη δημοσιονομική πειθαρχία, και την αλληλεγγύη – «λέξη» στην οποία επιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

* Το σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με αυτό της Ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας «νέου τύπου» για τις χώρες της Ευρωζώνης – και σε αυτόν τον τομέα θα «σταθμεύσουν» οι ηγέτες αύριο κατά την άτυπη συζήτηση στο γεύμα.

Και οι συνταγματικές ρήτρες; Η κυβέρνηση προς το παρόν δεν ανοίγει τα χαρτιά της – «ακυρώνεσαι διαπραγματευτικά, έχουμε έξι εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο του Μάρτη για τις δικές μας εξειδικευμένες προτάσεις», απαντούν χαρακτηριστικά και καταλήγουν ότι πρακτικά προβλήματα για κάθε μία χώρα οδηγούν σε «αστερίσκους» στη λύση-πακέτο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου πριν από τη μάχη στην Ευρώπη

Σύσκεψη προετοιμασίας του «τεχνικού» μέρους της ατζέντας έγινε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη συμμετοχή των κ. Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδη, Δρούτσα και των κ. Ξενογιαννακοπούλου και Μπιρμπίλη.

«Δεν μπορούμε να λέμε από τη μια δανείστε μας και από την άλλη εμείς δεν κάνουμε καμία παραχώρηση και είμαστε οι εθνικά ακέραιοι και πατριώτες», δήλωνε την ίδια στιγμή ο Γ. Πεταλωτής, μην απαντώντας συγκεκριμένα για τη «σύνταξη στα 67».

Είναι σαφές ότι το «αντίτιμο» για την πολιτική συμφωνία δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, ωστόσο οι αρμόδιοι έχουν ήδη «εικόνα» για τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων.

Εκτιμάται ότι στο συνολικό πακέτο, πολλά θα αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή – π.χ. για 3% έλλειμμα. «Μπορεί να μην αλλάζει το Σύνταγμα τώρα, αλλά θα βρεθεί «ισορροπία» με το συνολικό πακέτο», λένε στο οικονομικό επιτελείο.