Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» πως προωθούνται «δέσμες πολιτικών σε νομοθετικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας» ενώ όσον αφορά τον ρόλο της οικονομικής αστυνομίας υπογράμμισε πως θα έχει κύριο στόχο να χτυπηθεί το οικονομικό έγκλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον. Στο στόχαστρο μπαίνουν η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, η μεταφορά κεφαλαίων και το λαθρεμπόριο.

Για τον φράκτη στον Έβρο ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως: «είναι ένα προστατευτικό μέσο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στα 12,5 χιλιόμετρα – τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Αφορά στο σημείο που παρατηρείται ανεξέλεγκτη εισροή στη χώρα μας παράνομων μεταναστών. Και έχει στόχο τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων και την υποστήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Frontex. Εκτός από το φράχτη όμως , θα υπάρχουν θερμικές κάμερες, οχήματα, αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης. Τα μέσα αυτά θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση προκειμένου να μπορούμε να εργαστούμε σε συνεργασία πάντα με άλλες χώρες της ΕΕ για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων λύσεων».

«Η Ευρώπη έχει κατανοήσει και το δείχνει έμπρακτα πλέον ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της» ανέφερε ο κ. Παπουτσής.