Τα focus groups

Καλημέρα και καλή εβδομάδα, την προτελευταία προεκλογική εβδομάδα για τις ευρωεκλογές. Θυμάστε που σας έλεγα για τα focus groups; Λοιπόν, επιβεβαιώνουν τις ποσοτικές δημοσκοπήσεις: μπροστά και καθαρά η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ κοκ, αλλά προσθέτουν τρία στοιχεία που μπορεί να χρωματίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ένα σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων λέει ότι σκέφτεται την αποχή, μία δεύτερη κατηγορία ότι θα επιλέξει να στείλει μήνυμα (ψήφος διαμαρτυρίας) και μία τρίτη ομάδα δηλώνει πως θα πειραματιστεί (χαλαρή ψήφος).

Πώς προέκυψε το σύνθημα

Αντιλαμβάνεστε ότι η συνισταμένη αυτών των δυνάμεων είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού θα κάτσει. Το σίγουρο είναι πως οι απαντήσεις των συμμετεχόντων επηρέασαν τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, που θέλει να αποφύγει και την (ανέξοδη, λόγων ευρωεκλογών) ψήφο διαμαρτυρίας, όσο και τη χαλαρή ψήφο (λόγων ευρωεκλογών και πάλι). Κάπως έτσι προέκυψε το σύνθημα για τη σταθερότητα.

Πρόσωπο ή κόμμα;

Ένα ακόμα στοιχείο που μοιράστηκε ερευνητής μαζί μου είναι ότι οι ψηφοφόροι είναι 50-50 στην κουβέντα αν θα ψηφίσουν κόμμα ή πρόσωπα. Οι μισοί λένε ότι θα επιλέξουν κομματικό φορέα και οι υπόλοιποι ότι θα πάνε στις κάλπες για συγκεκριμένο υποψήφιο ή για δύο τρεις υποψηφίους, τους οποίους θέλουν να στηρίξουν. Όσοι είναι στη δεύτερη κατηγορία δείχνουν μια έντονη προτίμηση σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα – με τα οποία έχουν ταυτιστεί σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η τάση στην Κεντροαριστερά

Οι ποιοτικές έρευνες έχουν εντοπίσει μία ακόμη τάση, που αφορά κυρίως τα κόμματα της Κεντροαριστεράς: κάποιοι που δεν θέλουν Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ή ότι θα απέχουν και ορισμένοι οι οποίοι δεν θέλουν Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ να μιλούν στους ερευνητές για τον Ανδρέα Λοβέρδο και όχι ΣΥΡΙΖΑ.

Τα βλέμματα στον τελικό

Όλη η προσοχή της κυβέρνησης πέφτει από σήμερα στον μεγάλο τελικό του Uefa Conference League, την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να αμαυρωθεί. Ήδη τα όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό με τη λήξη του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας και την οργισμένη αντίδραση των παραγόντων του Άρη κατά της γαλλίδας διαιτητή δεν άρεσαν στην UEFA. Και δεν θέλουν και άλλα αρνητικά μηνύματα σε ένα βεβαρυμένο περιβάλλον για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι παροχές στους τρίτεκνους και το νέο στεγαστικό

Όπως εγκαίρως σας είχε ενημερώσει η στήλη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες παροχές στους τρίτεκνους. Στην κυβέρνηση εργάζονται το τελευταίο διάστημα πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρωθούν και οι τελευταίοι άξονες του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Βλέπετε θα είναι, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο σχέδιο που θα εγκριθεί από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και, επειδή πρόκειται για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα που συσχετίζεται σε μία πτυχή του και με το στεγαστικό και τη στήριξη νέων ζευγαριών που δυσκολεύονται με το υψηλό κόστος ενοικίου, η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία είναι συνεχής, καθώς το υπουργείο Οικογένειας αποτελεί την «ομπρέλα» για τα υπόλοιπα σχετικά με ζητήματα συναφή με τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Η εντολή που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό είναι σαφής: «Δεν αφήνουμε κάτω τα μολύβια», αντίθετα το μήνυμα για σταθερότητα σημαίνει και συνέχιση της πολιτικής και αυτό «απαιτεί σκληρή δουλειά». Το ζητούμενο είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, γι’ αυτό η Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, το γραφείο του οποίου χειρίζεται μεταξύ άλλων τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο θεσμικός πρωθυπουργός

«Μην ακούτε ανοησίες». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση μού απάντησε άνθρωπος του πρωθυπουργού στο ερώτημα αν μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε περίπτωση που βγει ενισχυμένος από τις επερχόμενες κάλπες. «Πρέπει να καταλάβεις ότι ο Κυριάκος είναι θεσμικός και δεν κάνει τέτοια παιχνίδια», υπογράμμισε. Νιώθοντας λίγο πως με μάλωσε, προχώρησα σε δεύτερο ερώτημα: ανασχηματισμό θα κάνει; Αλλαγές θα γίνουν, ή σε πρώτο χρόνο μετά τις ευρωεκλογές ή σε δεύτερο πριν το από το φθινόπωρο.

Αλλαγές και σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Και αφού είπα ανασχηματισμός, να σας ενημερώσω πως κλείδωσε. Όχι στην κυβέρνηση, αλλά στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι πηγές μου σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μου ανέφεραν πως την επομένη των ευρωεκλογών Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνουν σημαντικές αλλαγές. Προφανώς με βάση τη σειρά κατάταξης: ο δεύτερος από θέση ισχύος και ο τρίτος από ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναβαθμίσει στελέχη της επιρροής του, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να προχωρήσει σε ανοίγματα στους διαφωνούντες, ώστε όλοι να είναι στο κάδρο. Και να αποτραπεί το άνοιγμα εσωκομματικού μετώπου.

Ο Κασσελάκης, το νέο κόμμα και η αντίδραση

Μεγάλες και σημαντικές αλλαγές θέλει να περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Μετά τις ευρωεκλογές, φυσικά. Την ίδια ώρα η αναφορά του τωρινού προέδρου για νέο κόμμα. Μαθαίνω ότι ενοχλούν την πλευρά του Τσίπρα. Έτσι, κάποιοι περιμένουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να αντιδράσουν. Εάν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, ακούγεται πως θα εμφανιστεί οργανωμένη αντίδραση.

Ηχηρή παρουσία ετοιμάζει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ και αναμένεται μέσω του ομώνυμου Ινστιτούτου να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση μετά τις ευρωεκλογές. Επί ένα διήμερο θα διεξαχθεί μια πολύ μεγάλη Διεθνής Διάσκεψη, όπου θα παραβρεθούν εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αρκετά σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και Αριστεράς. Εκεί ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση από την Αριστερά και τον κεντροαριστερό – ευρωσοσιαλιστικό χώρο. Οι εργασίες της θα γίνουν στις 17-18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, και το επίσημο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι πρωθυπουργοί, ευρωπαίοι επίτροποι, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι και υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής ινστιτούτων και think tank.

Ο τεχνοκράτης Μανώλης Χριστοδουλάκης

Πέρασα χθες από τη συγκέντρωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, για να ακούσω την ομιλία του για τον απολογισμό ενός χρόνου της κοινοβουλευτικής του θητείας. Είδα αρκετό κόσμο, αν και από βουλευτές παρευρέθηκε μόνο η Ελένη Βατσινά από την Κρήτη, ενώ από υποψήφιους ευρωβουλευτές μέτρησα πάνω από 10. Θα εστιάσω στην ομιλία του που ήταν αμιγώς τεχνοκρατική, κράτησε περίπου μία ώρα, ενώ αναφέρθηκε και στο διακύβευμα των εκλογών, χωρίς να είναι σαφής για τις «κινήσεις του» στο μέλλον. Τις εντυπώσεις έκλεψε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος «έσκασε» στην εκδήλωση με λευκό καρό παντελόνι.

Άνθρωπος του Τραμπ στο Άγιο Όρος

Θα σας μεταφέρω μια ενδιαφέρουσα πληροφορία από την Αγιορείτικη Πολιτεία και για μια Σύνοδο των Αρχόντων. Έμαθα από άνθρωπό μου σε μεγάλη μονή του Αγίου Όρους ότι πριν από δέκα μέρες βρέθηκαν εκεί δύο σημαίνοντα πρόσωπα. Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, και τον συνόδευε ο στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Σέρτζιο Γκορ. Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Η σύζυγος του Γκορ είναι Ορθόδοξη και αυτό έχει τη σημασία του για τις σχέσεις του Τραμπ με την Αθωνική Πολιτεία για το μέλλον, ειδικά εάν τον προσεχή Νοέμβριο επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Μαζί τους ήταν και ο υποδιοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.

Η Πατριαρχική Σύναξη

Τώρα, σχετικά με τη Σύνοδο των Αρχόντων, αυτή θα γίνει στο Ζάππειο την προσεχή Τετάρτη. Είναι η παγκόσμια σύνοδος κορυφής των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και θα υπάρξει μεγάλη σύναξη πολλών προσωπικοτήτων από όλο τον πλανήτη που θα συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πώς θα ενισχυθεί και κυρίως τι συμβαίνει με την αντιμετώπισή του από την τουρκική κυβέρνηση.

Γιατί έχει χαθεί ο Γιάννης Λούλης

Όσοι εντρυφούν στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του τόπου διαπιστώνουν πως ο γνωστός επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Λούλης, έχει περιορίσει της επαγγελματικές του δραστηριότητες και δεν συνεργάζεται με κάποιον πολιτικό ή κόμμα. Ο λόγος είναι επειδή, όπως μαθαίνω, έχει πέσει με τα μούτρα στη συγγραφή του νέου του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Σε αυτό θα παραθέτει την επαγγελματική πορεία του, που δεν είναι και μικρή, αποκαλύπτοντας άγνωστα γεγονότα τα οποία έζησε από κοντά. Ο τίτλος του θα είναι κατά πάσα πιθανότητα «Η τέχνη της επικοινωνίας, μια ζωή σύμβουλος». Θυμίζουμε πως, όταν ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ το 1997, ο Λούλης έγινε βασικός συνεργάτης και σύμβουλός του σε θέματα πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής. Ωστόσο, παρά την ταύτισή του με τη ΝΔ, διατηρεί φιλικές σχέσεις και με προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Αντώνης Λιβάνης. Έχει επίσης εργαστεί και στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας για την εκλογή του κεντροδεξιού, Γλαύκου Κληρίδη, του κομμουνιστή, Δημήτρη Χριστόφια, και του τέως προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Το 19ο ελληνικό μνημείο στην UNESCO

Πραγματοποιήθηκε χθες η εορταστική τελετή για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ζαγόρι είναι η 19η εγγραφή ελληνικού μνημείου στον κατάλογο της UNESCO και η πρώτη πολιτιστικού αγαθού της Ελλάδας, ως πολιτιστικό τοπίο. Η προσπάθεια συγκρότησης του φακέλου υποψηφιότητας του Ζαγορίου ξεκίνησε το 2014, με υπουργό Πολιτισμού τον Κωνσταντίνο Τασούλα και Γενική Γραμματέα τη Λίνα Μενδώνη, που ήταν χθες παρόντες. Από το 2015 ως το 2019 δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2019, από την Βίτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα για την προετοιμασία της κατάθεσης υποψηφιότητας της εγγραφής του Ζαγορίου διά του Υπουργείου Πολιτισμού. Η τελετή θα γινόταν χθες παρόντος του πρωθυπουργού που θα ερχόταν από Άρτα όπου πήγε για περιοδεία. Η βροχή τα χάλασε και έτσι η τελετή έγινε χθες απόντος του πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο της ασφαλιστικής αγοράς ο Βακάκης της Jumbo

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, όλοι δηλαδή οι μεγάλοι παίκτες, είχαν «συμπόσιο» στην Αίγινα, όπως μαθαίνω, πριν από λίγες ώρες. Και εκεί βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος της Jumbo, ο οποίος «απείλησε» ότι θα διακόψει ασφαλιστικά συμβόλαια και θα πάει σε αυτασφάλιση, δημιουργώντας αποθεματικό για να καλύψει μελλοντικές ζημίες σε περιουσιακά στοιχεία του ομίλου. Αφορμή για τον Βακάκη αποτέλεσε το γεγονός ότι σε λίγες μέρες λήγει συμβόλαιο με μία από τις ασφαλιστικές που καλύπτουν την Jumbo, η οποία ζήτησε αύξηση στα ασφάλιστρα κατά 25%. Με αποτέλεσμα να έρθει η αντίδραση του Βακάκη. Το έργο για τον ίδιο δεν φαίνεται βέβαια να είναι τόσο απλό στην πράξη, καθότι τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Jumbo που ασφαλίζονται είναι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μία πιθανή ζημιά που θα καλύψει η ίδια η εταιρεία από δικά της κεφάλαια, μάλλον θα της κοστίσει ακριβά, εάν δεν είναι ασφαλισμένη. Πάντως, ο επιχειρηματίας κατάφερε για μία ακόμα φορά να απασχολήσει την αγορά αλλά και την επικαιρότητα.

Ο Παπακαλιάτης στο Ελληνικό

Μέσα στα πράγματα είναι πάντα ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο οποίος μέσα από τη σειρά του Maestro πρόβαλε εμμέσως το μεγάλο έργο του Ελληνικού, επισκεπτόμενος με τη συμπρωταγωνίστριά του, Στεφανία Γουλιώτη, το Experience Center του Ελληνικού και απολαμβάνοντας τη θέα από το διαμέρισμα που έχει δημιουργηθεί ως πρότυπο εντός του χώρου και δείχνει πώς θα είναι μία από τις κατοικίες που θα δημιουργηθούν. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Παπακαλιάτης ξέρει καλά να βρίσκεται στην επικαιρότητα, γνωρίζοντας αρκετά καλά πρόσωπα και πράγματα και επισκεπτόμενος μεταξύ άλλων το ξενοδοχείο The Dolli του ομίλου Grecotel στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα, καθώς και άλλα hot σημεία της πρωτεύουσας που είτε δημιουργήθηκαν πρόσφατα, είτε θα δημιουργηθούν προσεχώς αλλάζοντας την εικόνα της πόλης.

Τα 12 καλύτερα ξενοδοχεία της Μυκόνου σύμφωνα με το «Forbes»

Τη λίστα με τα καλύτερα ξενοδοχεία της Μυκόνου δημιούργησε το αμερικάνικο περιοδικό «Forbes». Από αυτά το καλύτερο συνολικά ξενοδοχείο στη Μύκονο είναι το Santa Marina στην περιοχή του Ορνού, καλύτερο ξενοδοχείο υψηλής ποιότητας στη Μύκονο το Kalesma Hotel, καλύτερο Boutique Hotel στη Μύκονο το Katikies Mykonos, καλύτερο ξενοδοχείο για ρομαντισμό στη Μύκονο το Kouros Hotel & Suites, καλύτερο ξενοδοχείο το Mykonos Grand Hotel & Resort. Επίσης καλύτερο ποιοτικά ξενοδοχείο ανέδειξε το Yi Mykonos, καλύτερο για πάρτι το Soho Roc House, καλύτερο ξενοδοχείο σπα και ευεξίας το Kenshō Ornos, ως ξενοδοχείο με τις καλύτερες ανέσεις το Cali Mykonos και ως το ξενοδοχείο με την καλύτερη θέα στη Μύκονο το Cavo Tagoo.

Το ακίνητο-φιλέτο του στρατού που ξέφυγε από την «εξίσωση»

Εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα αποτελεί το οικοδομικό τετράγωνο του City Link, όπου σε αυτό φιλοξενείται μεταξύ άλλων το πολυκατάστημα Attica. Γιατί αυτό το ακίνητο δόθηκε από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στο οποίο και ανήκει, υπό τη μορφή παραχώρησης σε θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς. Ποια είναι η εξαίρεση από τον κανόνα; Μα το γεγονός ότι όταν δόθηκε αυτό το ακίνητο με παραχώρηση πριν από αρκετά χρόνια στη συγκεκριμένη θυγατρική της τράπεζας, επιτρεπόταν το καθεστώς αυτό. Γιατί πλέον, η μοναδική οδός για την αξιοποίηση των ακινήτων του στρατού είναι η ενοικίαση. Σας θυμίζω ότι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού παραχώρησε το 2000 τη διαχείριση του κτιρίου στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δημιούργησε τη θυγατρική, Aνώνυμη Eταιρεία Eμπορικής Eκμετάλλευσης και Διαχείρισης Χωρών Μεγάρου Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Η παραχώρηση έγινε μέχρι το 2027, με δυνατότητα μονομερούς επέκτασης της αποκλειστικής χρήσης μέχρι το 2052. Αυτό σημαίνει ότι έως και το 2052 το Μετοχικό Ταμείο δεν έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει διαφορετικά το ακίνητο ή να το μισθώσει σε κάποιον άλλον ενδιαφερόμενο, όπως μου εξηγούσε άνθρωπος με γνώση του θέματος.

Ένας από τους μεγαλύτερους κρεατέμπορους μπαίνει στις ζωοτροφές

Η βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος Κασσίδης της Λάρισας, που έχει προϊόντα σε μεγάλο αριθμό ψητοπωλείων πανελλαδικά αλλά και την εταιρεία Φάρμα Ελασσόνας με προϊόντα για τα σούπερ μάρκετ, μπαίνει, όπως μαθαίνω, και στις ζωοτροφές με τη δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών και τη δημιουργία εργοστασίου για αυτόν τον σκοπό. Η νεοσύστατη εταιρεία δημιουργήθηκε με αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ υπό την ονομασία «Ζωοτροφές Ελασσόνας» και σκοπός της οικογένειας Κασσίδη είναι να καθετοποιήσει τη βιομηχανική της δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ξεκινώντας από τις ζωοτροφές και καταλήγοντας στο τελικό προϊόν που είναι το κρέας, που μπαίνει στα εστιατόρια και ψητοπωλεία αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Η Κασσίδης το 2022 σας θυμίζω ότι είχε τζίρο 81,6 εκατομμύρια ευρώ από 68,15 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,1 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο χρονιές.