Σε όσα έγραψε για αυτόν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ της Τετάρτης 10/4 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γερμανίας, σημείωσε ότι δεν θα έχει καλή υστεροφημία, ενώ μιλώντας για τον Γιάννη Βαρουφάκη επεσήμανε ότι «δεν είχε σκεφτεί τι θα σήμαινε να μην υπάρξει γρήγορος συμβιβασμός».

Κάνοντας ειδική αναφορά στα καλά που έγραψε για τον ίδιο ο Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν σκληρούς πολιτικούς αλλά και σχέδιο και στρατηγική. Η διαφορά μετά τον Γιάννη Βαρουφάκη, είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, φτιάξαμε μια στρατηγική με κόκκινες γραμμές. Αυτό που νομίζω εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πως, όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν.

Θεωρώ ότι το κομπλιμέντο αφορούσε το γεγονός ότι προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω το κλίμα υπέρ της Ελλάδας».

«Ο Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία»

Όπως εκτίμησε, ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει καλή υστεροφημία και χαρακτηριστικά είπε: «Νομίζω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα έχει καλή υστεροφημία. Έκανε πάρα πολλά λάθη, πολλά από τα οποία έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, από τον κ. Ντάισελμπλουμ, από την κα Μέρκελ, από την κα Λαγκάρντ. Έχουν αναγνωρίσει όχι απλώς ότι ήταν λάθος η στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά ότι ήταν λάθος για την ίδια την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόμπλε «ήταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊστής με λιγότερες χώρες στην Ε.Ε.

Ήθελε πολιτική εμβάθυνση αλλά όχι με όλες τις χώρες και δεν εννοώ μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία ή την Ιταλία και δεν είμαι σίγουρος ακόμη και για τη Γαλλία».

«Ήθελε να ηττηθεί η αριστερή άποψη στην Ευρώπη»

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Kontra Channel δήλωσε πως «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν οικονομολόγος, ήταν νομικός. Αλλά το σοβαρότερο πρόβλημά του είναι ότι ήταν πολιτικός και ήθελε να ηττηθεί η αριστερή άποψη. Δεν γινόταν μια συζήτηση με βάση το ποιος παρουσιάζει καλύτερα επιχειρήματα. Ήθελε να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μη δώσει αέρα όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους Podemos στην Ισπανία ή στο μπλοκ της Αριστεράς στην Πορτογαλία.

Ο Σόιμπλε ήταν δέσμιος του αφηγήματος που είχε χτιστεί για τους τεμπέληδες Έλληνες. Όταν χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη, αλλά έχεις πείσει τον κόσμο με το αφήγημά σου, δεν είναι εύκολο ξαφνικά να το αλλάξεις».

«Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί τι θα σήμαινε να μην υπάρξει γρήγορος συμβιβασμός»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει και τις ημέρες που στο τιμόνι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας βρισκόταν ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Ο κ. Βαρουφάκης πίστευε ότι υπήρχε τρόπος μετά από το δημοψήφισμα να περάσει μια μεγαλύτερη περίοδος χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για έναν συμβιβασμό», σημείωσε.

«Όμως ακόμη και οι επιτροπές που συμβούλευαν τον κ. Βαρουφάκη και εξέταζαν τις δυνατότητες της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο, του έλεγαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε.

«Γι’ αυτό επιμένω ότι χρειάζονται πολιτικοί που διαπραγματεύονται, αλλά που έχουν και στρατηγική και δεν στήνουν ένα αφήγημα ότι είναι πιο αριστεροί και θα τα καταφέρουν. Ο φόβος στη διαπραγμάτευση υπήρχε αν δεν είχες τα εργαλεία αυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί σε βάθος τι θα σήμαινε να επιμηκύνουμε την περίοδο που δεν θα κάναμε συμβιβασμό», συμπλήρωσε.

«Είχα ευθύνη να μη βγει η χώρα από το ευρώ και καταρρεύσει»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε επίσης ότι, αν δεν γινόταν συμβιβασμός, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί εκτός ευρωζώνης με ολέθρια αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.

«Είχα ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην καταρρεύσει η χώρα. Αν μας έδιωχναν από το ευρώ και γινόταν υποτίμηση, θα μειωνόταν το εισόδημα του ελληνικού λαού 24% επιπλεόν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα αν μετά το δημοψήφισμα ήταν πράγματι ρεαλιστικό το σενάριο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το επεδίωκε. Αν επέμενε σε αυτό, θα ήταν η αρχή του τέλους ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αλλά σε μια διαπραγμάτευση δεν έχει σημασία ποια μπορεί να είναι η αλήθεια που πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύει ο αντίπαλος. Αυτός λοιπόν ήταν ο στόχος του. Επομένως η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού που θέλει να κρατήσει τη χώρα, δεν είναι να λέει ότι εγώ είμαι πιο αριστερός. Κι εγώ θα μπορούσα να το κάνω αυτό, αλλά το κόστος δεν θα το πλήρωνα μόνο εγώ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός».

«Καλώς σώθηκαν οι τράπεζες, κακώς δεν ζητήθηκαν ανταλλάγματα»

Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι καλώς ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά κακώς δεν ζητήθηκαν ανταλλάγματα γι’ αυτό. Παρέθεσε, μάλιστα, μια σειρά από πράγματα τα οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει από τις τράπεζες. «Όταν οι τράπεζες, οι καταθέσεις και η οικονομία κινδυνεύουν, πρέπει να τις σώσεις. Μετά όμως πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: να διασφαλίσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει και να ζητήσεις ως αντάλλαγμα να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές».

«Αν θέλει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, δεν μπορεί να συμμετέχει στην κούρσα των εξοπλισμών»

Κλείνοντας και μιλώντας για τη Νέα Αριστερά και τις θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων, σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό μπλοκ δυνάμεων, ώστε να επιβληθούν κοινωνικές πολιτικές».

«Η Ελλάδα, αν θέλει να σταθεί στα πόδια της, δεν μπορεί να συμμετέχει στην κούρσα των εξοπλισμών. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κάποιος ότι θα έχουμε και κοινωνικό κράτος, θα επενδύσουμε στην Παιδεία και στην Υγεία, θα μειώσουμε τους φόρους και θα συμμετέχουμε συγχρόνως σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα», δήλωσε.