Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνταντοπούλου με αφορμή την στάση της Ελλάδας στο πόλεμο του Ισραήλ.

Ο κ. Φλωρίδης υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στη Παλαιστίνη είναι ο Έλληνας ΥΠΕΞ και όχι κάποιος άλλος, γιατί όλα τα μέρη εμπιστεύονται την Ελλάδα η οποία στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου είναι εκεί για να βοηθήσει στην δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών.

Την αντίδραση του κ. Φλωρίδη προκάλεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ονιδιστική, ντροπιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στα διεθνή εγκλήματα και τη γενοκτονία που διαπράττει, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, το Ισραήλ».

«Σήμερα στην Παλαιστίνη είναι εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης. Ο κ. Γεραπετρίτης είναι εκεί στη Παλαιστίνη και όχι κανένας άλλος, διότι την Ελλάδα όλα τα μέρη την εμπιστεύονται, γιατί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες ασκεί μια πολιτική η οποία γίνεται αποδεκτή από τις χώρες αυτές. Και σήμερα, είναι η Ελλάδα που είναι εκεί για να βοηθήσει στην δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων και εκπροσωπείτε από αυτή την κυβέρνηση. Αλλά και αυτή η κυβέρνηση πατάει σε πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, διότι αυτό είναι εθνική πολιτική. Και δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους, ως μια χώρα την οποία μπορούν να την εμπιστευτούν στη πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου που διεξάγεται εκεί. Μην το αγνοούμε αυτό και μην περιφρονούμε τη χώρα μας και της επιτιθέμεθα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατέληξε: «Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι εκεί, σημαίνει αποδοχή μιας διαχρονικής πολιτικής της Ελλάδας η οποία την καθιστά αξιόπιστη δύναμη για όλους και η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα».

«Είναι σημαντικό φυσικά ότι έχει πάει στην Παλαιστίνη ο κ. Γεραπετρίτης σημαντικότερο θα ήταν όμως αν πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης αλλά είναι βέβαιο ότι έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα το κάνει. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να υπάρξει σαφής θέση της κυβέρνησης υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου», σχολίασε η κ. Κωνσταντόπουλου.

Σε παρέμβαση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, αντέτεινε ότι «η Ελλάδα δεν ακολούθησε μία θέση αρχών στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στη Παλαιστίνη, έρχεται για να διορθώσει την αρχικώς μονομερή προσέγγιση της κυβέρνησης σε αυτή τη μεγάλη ανυπολόγιστη ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή».

«Σας ακούσαμε να λέτε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διαδραματίσει ένα ρόλο εγγυητή του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στη περιοχή, όπως θα όφειλε να κάνει. Οφείλω να σας πω ότι συμφωνούμε, με την μόνη διαφορά ότι παραλείψατε να πείτε τη μαγική λέξη ΠΑΣΟΚ που εγγυήθηκε αυτή την πολύτροπη, εξωστρεφή σταθερή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική», τόνισε ο κ. Μάντζος και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός ας μην κάνει λοιπόν απόπειρα να ξαναγράψει την ιστορία ούτε να προσβάλει την συλλογική μνήμη και το αποτύπωμα πολιτικών χώρων και πολιτικών που ακολουθήθηκαν και εγγυήθηκαν – με σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου – την ειρήνη, την ασφάλεια της πατρίδας μας και την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».