Το Euro 2012 είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κρίσης του ενιαίου νομίσματος, αλλά θα μπορούσε να είναι κι εκείνο της ανάκαμψης, γράφει το ΑΜΠΕ.

Οι πρώτοι που προέβησαν σε μια ποδοσφαιρο-οικονομική αξιολόγηση των επιπτώσεων του τουρνουά της Πολωνίας και της Ουκρανίας είναι οι οικονομολόγοι του Γραφείου Μελετών του ολλανδικού τραπεζικού κολοσσού «ABN Amro».
Οι σοβαροί αυτοί κύριοι υποστηρίζουν την Ολλανδία και είναι νοσταλγοί του Κρόιφ και της «ιπτάμενης ομάδας» του, αλλά, όταν έθεσαν σε λειτουργία τα οικονομετρικά μοντέλα τους, άφησαν κατά μέρος το οπαδικό συναίσθημα.

Η επιχειρηματολογία της «ABN Amro», που περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση «Soccernomics», η οποία πριν από δύο χρόνια πρόβλεψε τη νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι σαφής: βάσει των στατιστικών δεικτών, τον τίτλο θα κατακτήσει η Γερμανία, αλλά η καλύτερη εξέλιξη για το ευρώ θα ήταν μια νίκη της Γαλλίας. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να εμφανιστεί στο προσκήνιο μια ομάδα εντός της ζώνης του ευρώ, κατά προτίμηση από τις χώρες του «σκληρού πυρήνα», γιατί αυτό θα «ενίσχυε την πεποίθηση ότι η “καρδιά” της ευρωζώνης είναι επαρκώς ισχυρή». Τελικά, όποιος επιθυμεί το καλό του ευρώ θα πρέπει να ελπίζει ότι το Κύπελλο θα καταλήξει στη Γαλλία, επειδή μετά την υποβάθμισή του το Παρίσι κινείται πλέον στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ισχυρών και των περιφερειακών κρατών.

Γιατί όμως μια νίκη των περιφερειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των επονομαζόμενων Pigs, δεν θα βοηθούσε το ευρώ; Παραδόξως, οι χώρες που τα τελευταία δύο χρόνια υπέστησαν τις μεγαλύτερες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης, είχαν την πιο επιτυχημένη αγωνιστική παρουσία την τελευταία δεκαετία: η Ελλάδα πανηγύρισε το EURO 2004, η Ιταλία το Μουντιάλ του 2006, η Ισπανία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2008) και το Παγκόσμιο Κύπελλο (2012).

Κατάκτηση του τίτλου από μια εκ των προαναφερόμενων χωρών δεν θα ενίσχυε την τάση για κατανάλωση, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, που υποστηρίζουν ότι «οι παραπαίουσες οικονομίες των κρατών της Νότιας Ευρώπης έχουν ένα πολιτιστικό υπόβαθρο που αντανακλάται στον κόσμο του ποδοσφαίρου».

Σύμφωνα με μια μελέτη της UEFA, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1996 και του 2011, στις Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία πραγματοποιήθηκε το 90% από τις 400 πιο ακριβές μετεγγραφές παικτών. Το «γλέντι», όμως, είναι έτοιμο να τελειώσει, αφού από το επόμενο έτος οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στους κανόνες του οικονομικού «fair play».