Εγκαινιάστηκαν χθες, 16 Σεπτεμβρίου, και άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους δύο εκθέσεις με θέμα το Μέγα Αλέξανδρο, στα μουσεία Hermitage Amsterdam και Allard Pierson, στο Άμστερνταμ. Η έκθεση στο Μουσείο Hermitage Amsterdam έχει θέμα «Ο Αθάνατος Μέγας Αλέξανδρος» και η παράλληλη, που διοργανώνεται από το Μουσείο Allard Pierson σε συνεργασία και συμπληρωματικά με την αντίστοιχη έκθεση του Μουσείου Hermitage, έχει τίτλο: «Η Κληρονομιά του Αλεξάνδρου – Έλληνες στην Αίγυπτο».

Η έκθεση στο Μουσείο Hermitage Amsterdam θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 18 Μαρτίου 2011. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 350 κορυφαία εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Gonzaga Kameo από το Κρατικό Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης. Είναι η πρώτη φορά στην Ολλανδία που μια έκθεση αφιερώνεται στην ιστορική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ταξίδι του προς την Ανατολή και στην επίδραση του Ελληνισμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Η παράλληλη έκθεση στο Μουσείο Allard Pierson, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαρτίου 2011, αναδεικνύει την επίδραση που άσκησε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αίγυπτο, φέρνοντας στοιχεία του δυτικού πολιτισμού στην Ανατολή. Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρεται σε αυτές τις αμοιβαίες επιδράσεις, καθώς και στον πολιτιστικό συγκερασμό των λαών.