Με τις αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα, τη χαλάρωση της οικονομίας, τις απεργίες αλλά και τις μακρές αναμονές στα επείγοντα των νοσοκομείων, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους από αυτό που διαμορφώνεται ως μια κατά τα άλλα θλιβερή νέα χρονιά και προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή… τον Χάρι και τη Μέγκαν, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Πρίγκιπας Χάρι ξαναχτυπά και μιλά ανοιχτά για τα παράπονα που έχει από τον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ αλλά και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια σε teaser τηλεοπτικών συνεντεύξεων για να προωθήσει τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του την επόμενη εβδομάδα.

Σε ένα είπε: «Θα ήθελα να πάρω πίσω τον πατέρα μου. Θα ήθελα να έχω πίσω τον αδερφό μου» ανέφερε για τον Γουίλιαμ και τον Βασιλιά Κάρολο Γ’, «δεν έχουν δείξει καμία απολύτως προθυμία να συμφιλιωθούν» πρόσθεσε. Σε ένα άλλο απόσπασμα, με τον Άντερσον Κούπερ στο πρόγραμμα «60 Minutes» του CBS, ο Χάρι κατηγόρησε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ πως «φύτεψε» αρνητικές ιστορίες για εκείνον και τη σύζυγό του, Μέγκαν, και στη συνέχεια αρνήθηκε να τους υπερασπιστεί ενόψει των σκληρών επιθέσεων των ταμπλόιντ του Λονδίνου. «Υπάρχει ένα σημείο που η σιωπή γίνεται προδοσία», σημείωσε. Οι συνεντεύξεις θα μεταδοθούν το βράδυ της Κυριακής, δύο ημέρες πριν το Penguin Random House κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματα του Χάρι, «Spare», τα οποία οι βασιλικοί παρατηρητές αναμένουν να ξετυλίξουν το κουβάρι για το το οδήγησε στο βασιλικό ρήγμα. Ωστόσο, το αν το βιβλίο θα καταλήξει να είναι η τελευταία πράξη σε αυτό το μακροχρόνιο οικογενειακό δράμα δεν είναι ξεκάθαρο.

Μάλιστα, συζητιέται πως η Μέγκαν Μαρκλ μπορεί να γράψει το δικό της βιβλίο για τον γάμο της με τον Χάρι αλλά και το πώς της συμπεριφέρθηκε η οικογένειά του. Το ζευγάρι έχει μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με το Netflix, το οποίο πρόβαλε τον περασμένο μήνα ένα ντοκιμαντέρ , έξι μερών, με τον τίτλο «Harry & Meghan», αναφορικά με τον δύσκολο χωρισμό τους από τη βασιλική οικογένεια το 2020 και τη νέα ζωή στη Νότια Καλιφόρνια.

Βασιλιάς Κάρολος

Στον ιστότοπο της εταιρείας τους, Archewell Productions, ο Χάρι και η Μέγκαν δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν «να παράγουν προγράμματα που ενημερώνουν, εξυψώνουν και εμπνέουν». Μεταξύ άλλων, περιέχει ένα ντοκιμαντέρ που εξιστορεί ιστορίες αθλητών που συμμετείχαν στους Αγώνες Invictus, έναν αθλητικό διαγωνισμό για πρώην στρατιωτικούς που ξεκίνησε από τον Χάρι, ο οποίος υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τη κοινή γνώμη είναι οι ταραγμένες σχέσεις του ζευγαριού με τον Οίκο του Ουίνδσορ. Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις και οι ισχυρισμοί στο βιβλίο του Χάρι εγγυώνται ότι η ιστορία τους θα παραμείνει στις τηλεοπτικές οθόνες και τα πρωτοσέλιδα για λίγο ακόμη… Ενδεικτικό είναι πως την Τρίτη, τα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του Χάρι κυκλοφόρησαν σχεδόν σε κάθε ταμπλόιντ του Λονδίνου, με σχεδόν πανομοιότυπους τίτλους.

Ο Βασιλιάς Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι

«Χάρι: Θέλω πίσω τον πατέρα μου και τον αδερφό μου», τιτλοφορούσε η Daily Express. «Θέλω τον μπαμπά και τον αδερφό πίσω», έγραψε η Sun. «Χάρι: Θα ήθελα πίσω ο πατέρας και ο αδερφός μου», αντήχησε η Daily Mail. Ακόμη και οι πιο «αριστοκρατικοί» Times του Λονδίνου και η Daily Telegraph είχαν πρωτοσέλιδα με τον «θρήνο» του για τον Γουίλιαμ και τον Τσαρλς.

Μόνο οι Financial Times πήγαν προς άλλη κατεύθυνση, δηλώνοντας πως στη « Μεγάλη Βρετανία η ύφεση θα είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη», ενώ κάποια άλλα πρωτοσέλιδα εστίασαν στην κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις απεργίες στα μέσα μεταφοράς που «ακρωτηριάζουν» μεγάλο μέρος της χώρας. Αυτό είναι ένα είδος αποπροσανατολισμού της προσοχής προς τα κουτσομπολιά της βασιλικής οικογένειας από τα μεγάλα προβλήματα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Βρετανία και που σε αυτό συχνά αναφέρεται ο Χάρι.

Βασιλική οικογένεια

Στη συνέντευξή του στον κ. Κούπερ, ο Χάρι επανέλαβε τα παράπονά του, πως υπήρξε μια βαθιά κυνική σχέση μεταξύ του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και του Τύπου. Οι βοηθοί δημοσίων σχέσεων των βασιλικών, είπε, ανταγωνίζονται για να παρουσιάσουν τα αφεντικά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη «διαρροή» μη κολακευτικών πληροφοριών για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους που «τρέφονται με το κουτάλι», είπε, οι οποίοι στη συνέχεια λένε «κανένα σχόλιο» από το παλάτι για να δικαιολογηθούν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από άλλες πηγές. «Το μότο της οικογένειας είναι “ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς”», είπε ο Χάρι. Υπήρχαν «ατελείωτα» παράπονα είπε, πολλά από αυτά βλάπτουν τον ίδιο και τη Μέγκαν σημείωσε στην ίδια συνέντευξη.

Χάρι Μέγκαν και Γουίλιαμ

Για τον κ. Κούπερ, που είναι μέλος της οικογένειας Βάντερμπιλτ, η συνέντευξη ήταν κάτι σαν «πραξικόπημα». Για τη βρετανική συνέντευξη του Χάρι, επέλεξε τον Τομ Μπράντμπι, έναν ανταποκριτή του ITV που έχει καλλιεργήσει μια στενή σχέση με τον πρίγκιπα και τη σύζυγό του. Πήρε την πρώτη συνέντευξη με τη Μέγκαν, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη νότια Αφρική το 2019, στην οποία αποκάλυψε το βάθος της δυστυχίας της με τη βασιλική ζωή. «Ευχαριστώ που με ρώτησες, γιατί δεν με ρώτησαν πολλοί αν είμαι καλά», του είπε η Μέγκαν. Από την πλευρά του ο Χάρι ισχυρίστηκε ότι είχε επιδιώξει μια προσέγγιση, αλλά απορρίφθηκε από τον αδελφό και τον πατέρα του, ισχυρισμός που αμφισβητείται από ένα άτομο με δεσμούς με το παλάτι. «Νιώθουν ότι είναι καλύτερο να μας κρατήσουν με κάποιο τρόπο ως κακούς», ανέφερε ο Χάρι.

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει σχολιάσει τα αποσπάσματα. Ωστόσο, ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Χάρι θα προσκληθεί στη στέψη του τον Μάιο και ότι θα ήθελε να ξεπεράσει τη μνησικακία και να παίξει έναν θεραπευτικό ρόλο στην οικογένεια. Οι εφημερίδες του Λονδίνου ανέφεραν ότι η βασιλική οικογένεια αναμένει ότι το βιβλίο του Χάρι θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τον Γουίλιαμ, αν και το παλάτι είναι επίσης προετοιμασμένο για την πιθανότητα η αποξένωση του με τον Κάρολο να είναι πιο εμφανής από ό,τι στη σειρά του Netflix.

Βρετανική βασιλική οικογένεια

Ως συγγραφέας, ο Χάρι προσέλαβε τον J.R. Moehringer, έναν μυθιστοριογράφο και πρώην δημοσιογράφο που έγραψε απομνημονεύματα του πρωταθλητή του τένις, Andre Agassi, και του ιδρυτή των παπουτσιών Nike, Philip Knight. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Χάρι θα εμβαθύνει στη συναισθηματική του ζωή, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης του για τον θάνατο της μητέρας του, Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα τελευταία κλιπ, είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση του Χάρι με την οικογένειά του που θα τραβήξει τα πρωτοσέλιδα.

Κάθε φορά προσπαθούσα να το κάνω ιδιωτικά, είπε ο Χάρι στον κ. Κούπερ για τις προσπάθειές του να επιδιορθώσει τους δεσμούς, ωστόσο, «υπήρχαν ενημερώσεις και διαρροές που φύτευαν ιστορίες εναντίον μου και της συζύγου μου».