Το οικογενειακό τραπέζι, μια συνήθεια που συχνά παραμελείται στην εποχή μας, αναδεικνύεται από τη Μαρί Σαντάλ ως ένας πυλώνας για την ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.
Η σύζυγος του Παύλου Ντε Γκρες και μητέρα πέντε παιδιών ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της και καταγράφει τον δικό της κώδικα ανατροφής μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Manners Begin at Breakfast.
Η Μαρί Σαντάλ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το οικογενειακό τραπέζι είναι το μέρος όπου καλλιεργούνται οι κοινωνικές δεξιότητες, από τον σωστό τρόπο κρατήματος μαχαιριού και πιρουνιού, μέχρι τη συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις.
«Τα παιδιά που έχουν τακτικά γεύματα μπροστά στην τηλεόραση ή σε διαφορετικές ώρες από τους γονείς τους δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συζητήσεις σε επίπεδο ενηλίκων.
Οι οικογενειακές συζητήσεις δίνουν στο παιδί σας την αίσθηση του ανήκειν και βοηθούν στην ανατροφή παιδιών που νιώθουν άνετα γύρω από ενήλικες. Το οικογενειακό τραπέζι είναι εκεί όπου καλλιεργούνται αυτές οι κοινωνικές δεξιότητες, από το κράτημα ενός μαχαιριού και ενός πιρουνιού σωστά, μέχρι τη συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις. Διδάσκει στα παιδιά να είναι καλοί ακροατές, κάτι που τα βοηθά να αναπτύξουν ενσυναίσθηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τη Μαρί Σαντάλ, τα παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλαγές, οι οποίες αν και απαραίτητες για την ανάπτυξη του χαρακτήρα, μπορεί να είναι αγχωτικές. Η καθιέρωση ρουτινών, όπως το φαγητό μαζί σε μια καθορισμένη ώρα, τους προσφέρει δομή, συνοχή και αίσθηση σταθερότητας.
«Η καθιέρωση ρουτινών και παραδόσεων, όπως το φαγητό μαζί σε μια καθορισμένη ώρα, τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται: δομή, συνοχή και αίσθηση σταθερότητας. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, σερβίραμε δείπνο στις 6 μ.μ. κάθε βράδυ.», αναφέρει.
Η Μαρί Σαντάλ διευκρινίζει ότι, αν και το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση δεν ενθαρρύνεται σε τακτική βάση, μπορεί περιστασιακά να αποτελέσει έναν τρόπο για να δεθεί η οικογένεια. Όσον αφορά το φαγητό απ’ έξω, τονίζει ότι πάντα φροντίζει να το σερβίρει σε όμορφα μπολ.
«Όταν παραγγέλνω φαγητό απ’ έξω, πάντα φροντίζω να το βάζω σε όμορφα μπολ και να το σερβίρω σαν να είχαμε σπιτικό φαγητό. Ακριβώς επειδή είναι φαγητό απ’ έξω δεν σημαίνει ότι επιτρέπω στα παιδιά να ξεχάσουν τους τρόπους τους.»
Η κόρη του δισεκατομμυριούχου αμερικανού επιχειρηματία, Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλερ, αναφέρει επίσης ότι ενθαρρύνει τα παιδιά της να τη βοηθούν στο στήσιμο και το καθάρισμα του τραπεζιού:
«Απλά επειδή μου αρέσει να μαγειρεύω δεν σημαίνει ότι θέλω να στήνω και να καθαρίζω το τραπέζι κάθε φορά που τρώμε. Έτσι, ενθαρρύνω τα παιδιά μου να με βοηθούν. Δίνοντας στα παιδιά καθήκοντα, τους προσφέρω μια αίσθηση ευθύνης. Τα παιδιά που τοποθετούν ή φέρνουν μαχαιροπίρουνα από το συρτάρι της κουζίνας στο τραπέζι, συμμετέχουν στη διαδικασία του δείπνου.
Οι αρμοδιότητές τους θα αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, θα μάθουν πώς να στρώνουν το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της σωστής τοποθέτησης των μαχαιριών, των πιρουνιών και των κουταλιών, και θα συμμετέχουν στο μαγείρεμα ή την προετοιμασία φαγητού — σημαντικές δεξιότητες ζωής.»
Σχετικά με τα τηλέφωνα στο τραπέζι, η Μαρί Σαντάλ αναφέρει ότι αρχικά ήταν αυστηρή, αλλά καθώς τα παιδιά της μεγάλωσαν, χαλάρωσε λίγο. Ωστόσο, παραμένει αντίθετη με την παρουσία τους στο τραπέζι
«Όταν έγραψα αυτό το βιβλίο, ήμουν ένας αυστηρός γονέας με πολιτική απαγόρευσης του τηλεφώνου. Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μου μεγάλωσαν, λίγο χαλάρωσα και δεν το μετανιώνω.(…) καθώς η κοινωνία γίνεται όλο και πιο εξαρτημένη από τα τηλέφωνα, εξακολουθώ να είμαι εναντίον του να τα φέρνουν στο τραπέζι.»
Για την συζήτηση στο τραπέζι αναφέρει:
Όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στο τραπέζι, οπότε ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν. Αν ένα μέλος της οικογένειας κυριαρχεί στη συζήτηση, διδάξτε του τη σημασία της ακρόασης και επιτρέψτε σε όλους να έχουν τη σειρά τους να μιλήσουν. Ομοίως, αν έχετε ένα παιδί που διακόπτει, πείτε του να περιμένει τη σειρά του. Εάν έχουν περιμένει υπομονετικά, φροντίστε να τους δώσετε χρόνο να μιλήσουν.