Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» της Δανάης Μπάρκα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Αρχικά, το μήνυμα που πέρασε ο ηθοποιός ήταν: «Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στην τρυφερότητα και την αγάπη».

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Άρη Καβατζίκη αν έχει αλλάξει ως άνθρωπος, ο Μιχάλης Οικονόμου απάντησε πως «για πολλά χρόνια είχα επιλέξει να μην κάνω τηλεόραση. Πριν 5 χρόνια μπήκε στο παιχνίδι και η τηλεόραση. Αναγκαστικά μέσω αυτού κάποιος γίνεται πιο εξωστρεφής». Βέβαια, ο ηθοποιός πρόσθεσε πως «στην εξωστρέφειά μου έπαιξε ρόλο και το θέμα του παιδιού. Επιλέξαμε με τον σύντροφό μου να μην το κρύψουμε, αλλά να το επικοινωνούμε. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα θέματα του γάμου ομοφύλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, γιατί τώρα γίνονται οι ζυμώσεις στην κοινωνία και τη Βουλή. Πρέπει να ακουστούν αυτά τα θέματα».

Όσον αφορά το πότε αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του για την ομοφυλοφιλία του, ο Μιχάλης Οικονόμου είπε: «Ένιωσα νωρίς την ανάγκη να μιλήσω στους γονείς μου, αλλά δεν είχα το θάρρος να το κάνω. Κουβαλούσα πολλά χρόνια το “τσουβάλι με τις πέτρες”. Μίλησα αρχικά στην αδελφή μου, το πήρε στραβά, μετά ξαναμιλήσαμε και το πήρε καλύτερα. Στους γονείς μου μίλησα αργά, όταν ήμουν 35 ετών.

Με αγκάλιασαν, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ζούσα με το εμπόδιο του “τι θα γίνει, αν το μάθουν οι γονείς;”. Και οι γονείς μου είχαν σφιξίματα στην αρχή. Η κοινωνία προχωράει και ήρθε η ώρα η Πολιτεία να στηρίξει αυτό το κομμάτι της, που έχει ανάγκη αυτήν την ισότητα. Θα ήθελα να προσκαλέσω στο σπίτι μας τους βουλευτές που έχουν αμφιβολία, για να δουν το πρόσωπο και το γέλιο του παιδιού μας. Έχει ένα κώλυμα η κοινωνία να σκεφτεί πώς δύο άντρες φέρονται στοργικά και με τρυφερότητα σε ένα μωρό. Στην αγκαλιά μας κοιμόταν το μωρό, με τα χέρια μας αλλάζαμε τις πάνες και ζεσταίναμε το μπιμπερό, τον υποδεχόμαστε με αγκαλιά από το σχολείο».

«Απέναντι σε ένα απρόσωπο ερωτηματολόγιο: ‘’ομόφυλα ζευγάρια, τεκνοθεσία, υιοθεσία’’, εννοείται μπορεί να είναι αρνητικοί. Αν δουν όμως το πρόσωπο, τι γίνεται; Είχαμε μία συγκέντρωση ομόφυλων οικογενειών, ακόμη κι εγώ δεν το έχω συνηθίσει, αλλά μετά από 5 λεπτά είπα: ‘’Είμαστε οικογένειες’’ με αγάπη και σεβασμό. Στο ‘’Da’’ ακούγεται η εξής φράση: ‘’Τελικά οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι, αρκεί να αγαπάνε’’», πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Για τη σχέση του με τον Γιώργο Μακρή, ο Μιχάλης Οικονόμου απάντησε: «Με τον Γιώργο κάναμε σύμφωνο συμβίωσης. Νομικά εκείνος έχει την επιμέλεια του παιδιού, αν του συμβεί το οτιδήποτε, το παιδί μπορεί να το πάρει η πρόνοια. Αυτό πρέπει να λυθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε καν όλοι οι gay θέλουν να γίνουν γονείς. Μια μικρή ομάδα gay ανθρώπων το επιθυμεί και βέβαια θα κριθούν από κοινωνικούς λειτουργούς για το αν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά από ίδρυμα. Με τη γενιά μου στη δεκαετία του ‘80 εισπράτταμε πράγματα που μας θύμωναν και από την τηλεόραση και από την εκκλησία. Μας πρόσβαλλαν, μας ακύρωναν, νιώθαμε ότι δεν ανήκαμε πουθενά. Ας προστατέψει η Πολιτεία τα παιδιά μας, γιατί εμείς τα ζήσαμε, έχουμε θυμώσει και πληγωθεί, ίσως γελάμε πλέον με όλα αυτά. Έχω συγχωρήσει, δεν κουβαλάω πικρία».

Ο Μιχάλης Οικονόμου αναφέρθηκε και στο θέμα της παρένθετης μητέρας, λέγοντας πως «με την παρενθεσία μπαίνει αμέσως ένα ταξικό θέμα. Αυτοί που έχουν λεφτά μπορούν να το κάνουν κι αυτοί που δεν έχουν δεν μπορούν. Θα έπρεπε να υπάρξει οριζόντια ισότητα στην παρενθεσία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, να φροντίσει το κράτος να μην υπάρχει ούτε ταξικό θέμα, ούτε παράνομο trafficking παιδιών».

«Δε συζητήσαμε με τον Γιώργο να προχωρήσουμε σε δεύτερη τεκνοθεσία. Δώσαμε όλο μας το “είναι” και την αγάπη στο παιδί μας. Νομίζω αυτό είναι το όριό μας. Δεν πίστευα ότι θα γίνω γονιός, αν και το ήθελα. Οι φίλοι μου έλεγαν πως θα γινόμουν τρομερός μπαμπάς. Τελικά το παιδί ήρθε και μας βρήκε για κάποιον λόγο», είπε ο Μιχάλης Οικονόμου για την οικογένειά του.