Το καλοκαίρι μπορεί να φέρει βραδιές ατέλειωτης ξεγνοιασιάς, αλλά φέρνει και κάποιες δύσκολες νύχτες με ιδρώτα, στριφογύρισμα στο κρεβάτι και κακό – ή ελάχιστο – ύπνο.

Ειδικοί στον ύπνο και τη νευρολογία εξηγούν ότι η ποιότητα του ύπνου είναι κρίσιμη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Και δυστυχώς όταν θερμοκρασία ανεβαίνει η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν δεν υπάρχει κλιματιστικό.

Όμως με μερικές απλές – αλλά αποτελεσματικές – προσαρμογές, μπορείτε να ανταπεξέλθετε ακόμα και μέσα σε έναν καύσωνα.

Κρατήστε το υπνοδωμάτιο δροσερό και ήσυχο – Αερίστε τον χώρο πριν κοιμηθείτε, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα και επιλέξτε λεπτά, δροσερά σεντόνια, που απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Κλείστε κουρτίνες και παντζούρια την ημέρα για να κρατήσετε έξω τη ζέστη.

Κάντε ένα χλιαρό ντους πριν τον ύπνο – Το χλιαρό ντους βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να μειώσει τη θερμοκρασία του.

Προτιμήστε ελαφρύ δείπνο και ενυδατωθείτε χωρίς υπερβολές – Αποφύγετε βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Φάτε κάτι ελαφρύ 2–3 ώρες πριν ξαπλώσετε. Επίσης πιείτε αρκετό νερό στη διάρκεια της μέρας, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές λίγο πριν τον ύπνο. Δεν θέλετε ούτε την αφυδάτωση, αλλά ούτε και τις συνεχείς διακοπές για τουαλέτα.

Μην ασκείστε έντονα αργά το βράδυ – Η άσκηση ενεργοποιεί το σώμα και καθυστερεί την έλευση του ύπνου.

Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη – Αν και το αλκοόλ μπορεί να φέρει υπνηλία στην αρχή, μειώνει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί πρόωρη αφύπνιση. Επίσης προσοχή στα αναψυκτικά, καθώς πολλά περιέχουν καφεΐνη, που κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Διαμορφώστε μια ήρεμη ρουτίνα πριν από τον ύπνο – Δοκιμάστε διάβασμα, απαλή μουσική ή διαλογισμό. Αποφύγετε κινητά, τηλεόραση και δουλειές στο κρεβάτι. Ο ύπνος αξίζει τον δικό του χώρο και χρόνο.

Τηρήστε σταθερό ωράριο ύπνου και αποφύγετε τον υπνάκο μέσα στην ημέρα – Προσπαθήστε να ξυπνάτε και να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το σώμα αγαπά τη ρουτίνα. Επίσης, όσο δελεαστικός κι αν είναι ο μεσημεριανός ύπνος, μειώνει τη φυσική υπνηλία το βράδυ. Κρατηθείτε για την ώρα που θα τη χρειάζεστε περισσότερο.

► Ανεμιστήρας και κρύο νερό – Ο ανεμιστήρας βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη με κρύο νερό στα πέλματα. Ψύξη στα πέλματα σημαίνει συνολική πτώση θερμοκρασίας σώματος.

Με τις σωστές ενέργειες θα καταφέρετε να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο και χωρίς κλιματιστικό, ακόμα και στις πιο δύσκολες νύχτες του καλοκαιριού.