Αν βιώνετε συχνά ημικρανίες που διαταράσσουν την καθημερινότητά σας, ίσως ήρθε η ώρα να δείτε και τη διατροφή σας, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια ή την ένταση των κρίσεων.

Σε συνδυασμό με καλό ύπνο, σωστή ενυδάτωση και διαχείριση του στρες, η κατάλληλη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος για την ανακούφιση σας. Ειδικοί στο CNET επισημαίνουν τις τροφές που αξίζει να δοκιμάσετε, συστήνοντας παράλληλα την τήρηση ενός «ημερολογίου ημικρανιών», ώστε να εντοπίσετε πιθανούς εξατομικευμένους διατροφικούς ή άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των επεισοδίων.

1. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε λιπαρά EPA και DHA, που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο, κάτι που σχετίζεται με την εμφάνιση των ημικρανιών. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων. Φυτικές πηγές περιλαμβάνουν τους σπόρους chia, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο και το έλαιο φυκιών.

2. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Η ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται με την εμφάνιση ημικρανιών, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. Τροφές όπως οι σπόροι κολοκύθας, το σπανάκι και το αβοκάντο είναι καλές πηγές μαγνησίου. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το kale και το σέσκουλο, είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.

3. Τζίντζερ

Το τζίντζερ βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας και της φλεγμονής που συνδέονται με τις ημικρανίες. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κατανάλωσή του σε ρόφημα, σκόνη ή καραμέλες μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι

Πέρα από το μαγνήσιο, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι περιέχουν και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά ειδικά στις ημικρανίες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση ή συνοδεύονται από αύρα. Αμύγδαλα, σπόροι κολοκύθας, ηλιόσποροι και καρύδια είναι ορισμένες εξαιρετικές επιλογές.

5. Κανέλα

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών. Μπορείτε να την προσθέσετε στο τσάι, το γιαούρτι, τη βρώμη ή το ψωμί.

6. Τροφές με βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη)

Η βιταμίνη B2 είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι 400mg ριβοφλαβίνης την ημέρα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των ημικρανιών. Αυγά και άπαχα κρέατα είναι τροφές πλούσιες σε B2.

7. Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει όταν συνδυάζεται με ωμέγα-3. Χρησιμοποιήστε τον σε smoothies, κάρυ ή τσάι.

8. Δημητριακά ολικής άλεσης

Η σταθερή παροχή γλυκόζης από δημητριακά ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και η βρώμη μπορεί να αποτρέψει υπογλυκαιμικά επεισόδια που προκαλούν πονοκεφάλους. Επιλέξτε καστανό ρύζι, κινόα ή βρώμη.

9. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλων. Τροφές όπως το καρπούζι, το αγγούρι και τα εσπεριδοειδή συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

  • Σοκολάτα, τυρί και αλκοόλ: Συνήθεις διατροφικοί παράγοντες πρόκλησης ημικρανιών.
  • Γλουτένη: Ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα.
  • Καφεΐνη: Σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει. Η υπερκατανάλωση όμως οδηγεί σε «πονοκεφάλους υποστροφής».
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα: Νιτρικά άλατα, MSG, πρόσθετα σάκχαρα και μαγιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ημικρανιών.