Το Αλτσχάιμερ είναι μια δύσκολη νόσος που ταλαιπωρεί τόσο τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειες τους, ενώ συνήθως η διάγνωση δεν είναι εύκολη, καθώς κάθε άτομο εκδηλώνει διαφορετικά τα συμπτώματα.

Οι ειδικοί έχουν κάνει αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ σύμφωνα με την thesun.co.uk υπάρχουν έξι συμπτώματα που συνήθως εκδηλώνονται στην πλειοψηφία των ασθενών και χρειάζονται προσοχή.

Ακολουθούν τα έξι ύποπτα σημάδια για την χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, που είναι δύσκολη τόσο για τον ασθενή, όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα:

Σπατάλη χρημάτων

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 67 ενήλικες περίπου 70 ετών, έχει παρατηρηθεί ότι ένα πρώιμο σύμπτωμα, είναι η σπατάλη χρημάτων, ειδικά η «δωρεά» χρημάτων σε άγνωστα άτομα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί χώρισαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε δυάδες και έδωσαν στον καθένα από 10 δολάρια, με στόχο να τα μοιραστούν όπως ήθελαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι έδωσαν περισσότερα χρήματα στο άλλο άτομο που μόλις γνώρισαν, έδειξαν σημάδια πρώιμου Αλτσχάιμερ.

Χαρακτηριστικά, ο Δρ Duke Han, καθηγητής νευροψυχολογίας στο USC που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι «το πρόβλημα με το χειρισμό των χρημάτων πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και αυτό το εύρημα υποστηρίζει αυτή την ιδέα».

Νέα γυναίκα κρατάει το χέρι ηλικιωμένης γυναίκας

Αλλαγή στο χιούμορ

Σύμφωνα με ερευνητές από το University College του Λονδίνου, ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου, είναι η αλλαγή στο χιούμορ, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής αρχίζει να γελάει με πιο χοντροκομμένα αστεία.

Όπως ανέφεραν οι Βρετανοί επιστήμονες, συγκέντρωσαν τις οικογένειες 48 ασθενών και ρώτησαν τους ρώτησαν για το εαν παρατήρησαν αλλαγή στο χιούμορ, λίγο πριν επιβεβαιωθεί επίσημα η νόσος.

Οι οικογένειες ανέφεραν ότι περίπου μια δεκαετία πριν εκδηλωθεί επίσημα το Αλτσχάιμερ, το χιούμορ των ασθενών ξεκίνησε να αλλάξει, καθώς πλέον γελούσαν με πιο χοντροκομμένα αστεία. Τηλεοπτικά σόου όπως το South Park κατείχαν τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των ασθενών, ενώ είχαν αρχίσει να χάσουν το ενδιαφέρον για εκπομπές με κλασσικό χιούμορ, όπως ο Mr Bean.

Ατημέλητο ντύσιμο

Η παραμέληση της σωματικής περιποίησης δεν είναι πάντα σημάδι ότι κάποιος νοσεί με Αλτσχάιμερ, καθώς μπορεί να έχει κάποια άλλη νόσο, δεν ισχύει το ίδιο όμως, όταν κάποιος παραμελεί το ντύσιμο του.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που νοσούν με αυτή την νευροεκφυλιστική νόσο, μπορεί μεν να περιποιούνται τον εαυτό τους, αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν και σωστή επιλογή ρούχων. Έτσι, μπορεί να κυκλοφορήσουν έξω με ρούχα ακατάλληλα για ζέστη, ενώ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, ή με ρούχα ακατάλληλα για κρύο, ενώ έξω έχει χαμηλές θερμοκρασίες.

Άντρας με άνοια - απώλεια μνήμης

Κακό παρκάρισμα

Ο τρόπος που παρκάρει κάποιος δεν δείχνει μόνο σημάδια για την συμπεριφορά που έχει στο τιμόνι, αλλά και για το αν νόσει με Αλτσχάιμερ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις μελέτησαν τις συνήθειες οδήγησης σε 139 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είχαν διαγνωστεί με την συγκεκριμένη νόσο.

Η διάγνωση είχε ποσοστό επιτυχίας 90% και έδειξε ότι όσοι οδηγούσαν πιο αργά, έκαναν απότομες αλλαγές στη πορεία τους ή δυσκολεύονταν να παρκάρουν χωρίς προφανή λόγο, είτε είχαν, είτε θα εμφάνιζαν την χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο.

Βωμολοχίες

Ένα κύριο σύμπτωμα των ατόμων με Αλτσχάιμερ είναι ότι αρχίζουν να βρίζουν και να εμπλουτίζουν με βωμολοχίες το λεξιλόγιο τους.

Αρχικά, μπορεί να φανεί ως μια απλή αλλαγή που οφείλεται στην ηλικία, όμως γρήγορα θα οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις, αφού το άτομο που νοσεί με Αλτσχάιμερ, δεν θα μπορεί να ελέγξει όσα λέει. Κι εδώ έρχεται το τελευταίο σύμπτωμα.

Ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ

Απώλεια φιλτραρίσματος

Η ατάκα «σκέψου πριν μιλήσεις» είναι μια συμβουλή που οι άνθρωποι ακούν από πολύ μικρή ηλικία κι αν μεγαλώνοντας δεν το τηρούν, δεν οφείλεται αυτόματα στο γεγονός ότι δεν έχουν «βάλει μυαλό», όσο ότι πράγματι συμβαίνει κάτι άσχημο στον εγκέφαλο τους.

Με βάση τους ειδικούς, έχει παρατηρηθεί, ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, στα πρώιμα στάδια της νόσου, χάνουν την ικανότητα να φιλτράρουν τα λεγόμενα τους. Αυτό λοιπόν, δεν σημαίνει μόνο ότι είναι πιο επιρρεπείς προς τις βωμολοχίες, αλλά και ότι δεν σκέφτονται όσα λένε.

Έτσι, μπορεί να ξεστομίσουν πράγματα ιδιαίτερα άβολα και μάλιστα όχι μόνο να μην το αντιληφθούν, αλλά να καταλάβουν το ακριβώς αντίθετο και έτσι να συνεχίσουν.

Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα έξι συμπτώματα δεν είναι τα μόνα πρώιμα σημάδια της νόσου, αλλά καλό είναι σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό κάποιο από αυτά, να κανονιστεί μια προληπτική εξέταση στον γιατρό.