Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σε μια «έξω-σωματική» εμπειρία

Νευροεπιστήμονες βρήκαν ότι ενεργοποιούνταν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου


ΥΓΕΙΑ
8:02
05/05/2015
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σε μια «έξω-σωματική» εμπειρία
1
loading

Έχουν ερμηνευτεί ως απόδειξη για την ύπαρξη της ψυχής, ακόμη και της ζωής μετά το θάνατο.

Ο λόγος για τις «έξω-σωματικές εμπειρίες».

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, υποστηρίζει ότι ίσως έχει καταφέρει να «δει» τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όταν κάποιος βιώνει μια ανάλογη εμπειρία.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ξεγέλασαν τους εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτή, έτσι ώστε να πιστεύουν ότι είχαν «βγει» από το σώμα τους, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους.

Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να «δουν» ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος αυτού ενεργοποιούνταν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, ανάλογα με το πού πίστευαν ότι βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι η ανώμαλη δραστηριότητα στις περιοχές αυτές –ίσως υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ή όταν στερείται κανείς οξυγόνου- θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη δημιουργία της αίσθησης αυτών των «έξω-σωματικών» εμπειριών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν video headsets, μέσα από τα οποία οι εθελοντές είχαν μια εικόνα από το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονταν, όμως από την οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να τους «τηλεμεταφέρουν» έξω από το σώμα τους σε μια άλλη τοποθεσία. Η ψευδαίσθηση αυτή έκανε τους εθελοντές να νομίζουν, ότι όντως βρίσκονταν στο σώμα κάποιου άλλου, στην άλλη άκρη του δωματίου, κοιτάζοντας το δικό τους σώμα στο μηχάνημα MRI.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ερευνητές προχώρησαν ακόμη και στο να ακουμπήσουν ή να «απειλήσουν» το σώμα του αγνώστου με μαχαίρια, για να διαπιστώσουν πώς θα αντιδρούσε ο εγκέφαλος των εθελοντών.

«Η αίσθηση του σώματός μας σε κάποιο σημείο μέσα στο χώρο είναι απαραίτητη για την αλληλεπίδρασή μας με τον έξω κόσμο και συνιστά μια θεμελιώδη πτυχή της ανθρώπινης αυτοσυνειδησίας» ανέφερε ο νευροεπιστήμονας Arvid Guterstam και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, διότι αντιπροσωπεύουν το πρώτο χαρακτηρισμό των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη διαμόρφωση της αντιληπτικής εμπειρίας του σωματικού εαυτού μας στο χώρο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν τι συνέβαινε στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Ειδικότερα, τα πρότυπα δραστηριότητας στον κροταφικό και βρεγματικό λοβό φάνηκε να συμφωνούν με τη λανθασμένη αίσθησης της τοποθεσίας του ατόμου. Ακόμη, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο –μια περιοχή του εγκεφάλου, όπου αναγνωρίστηκε ένας συγκεκριμένος τύπος νευρώνων (place cells).

Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει, ότι τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σαν το GPS του εγκεφάλου, βοηθώντας στον εντοπισμό της θέσης του ατόμου στο χώρο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ασυνήθιστη δραστηριότητα σε αυτά τα κύτταρα μπορεί να ευθύνεται εν μέρει υπεύθυνη για την πρόκληση των «έξω-σωματικών» εμπειριών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τουμπαοκ

    Αυτό το πείραμα δεν σχετίζετε με εξωσωματική εμπειρία αλλά με νευρολογική. Μην ξεχνάτε ότι στην εξωσωματική εμπειρία ο εγκέφαλος πρέπει να είναι νεκρός και να μην έχει καμία δραστηριότητα. Ως εκ τούτου εδώ μιλάμε απλά για νευρολογική κατάσταση. Για παράδειγμα αν αρχίσει κάποιος να περιστρέφετε γύρο από τον εαυτό του γρήγορα και σταματήσει απότομα θα αισθάνεται ότι συνεχίζει να κινείτε αυτό όμως δεν έχει καμία ουσιαστική σχέση με την εξωσωματική εμπειρία. Το επιστημονικό τεκμήριο της εξωσωματικής εμπειρίας είναι ότι όσοι το βιώνουν βλέπουν πράγματα που θα ήταν αδύνατον να τα δουν στην κατάσταση που είναι. Για παράδειγμα όταν επανέλθουν γνωρίζουν τι συζητούσαν κάποιοι στο άλλο δωμάτιο ή τι έκαναν λένε με λεπτομέρειες τι κινήσεις έκαναν οι γιατροί. Στο παρών άρθρο όμως δεν υπάρχει εξωσωματική εμπειρία αλλά πλήρης εγκεφαλική λειτουργία και απλά πρόκειται για νευρολογικό θέμα και τίποτε άλλο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει