Στην πανδημία του κορονοϊού εστιάζει ο δημιουργός του ρωσικού εμβολίου Sputnik V διαμηνύοντας πως θα τελειώσει μόνο εάν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός ενώ παράλληλα τόνισε μίλησε για το σκεύασμα που φέρει την υπογραφή του.

Ο διευθυντής του κέντρου Γκαμαλέγια, το οποίο δημιούργησε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V υπογράμμισε χαρακτηριστικά «θα επιδημία θα τελειώσει όταν το 70 ως 75% του πληθυσμού της χώρας μας (της Ρωσίας) όπως και του κόσμου, θα έχει εμβολιαστεί, θα έχει προστατευτικά αντισώματα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα που πρόσκειται στο Κρεμλίνο Rossïiskaïa Gazeta ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ είπε «ο εμβολιασμός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός» και συμπλήρωσε «ότι το Sputnik V θα πρέπει να προστεθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών».

Το εμβόλιο Sputnik V

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα κορονοϊού στη Ρωσία

Από την αρχή του φθινοπώρου, η Ρωσία δεν έχει πάψει να καταγράφει ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19. Η έξαρση αυτή ευνοείται από το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της, σε ένα πλαίσιο δυσπιστίας προς τις αρχές.

Μολονότι η χώρα διαθέτει αρκετά εμβόλια που έχει αναπτύξει η ίδια, μόνον το 39% των 144 εκατομμυρίων Ρώσων έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Gogov έχει καταγράψει από την πλευρά του ένα 34% των Ρώσων που έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.

Αν και δηλώνει αντίθετος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση τέτοιου είδους μέτρων σε ορισμένες περιφέρειες και για ορισμένες κατηγορίες πολιτών. Τον Ιούνιο, ο δήμος της Μόσχας κατέστησε ως εκ τούτου υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στον τομέα των υπηρεσιών.

Τη Δευτέρα (8/11) οι υγειονομικές αρχές της Αγίας Πετρούπολης μεγάλωσαν επίσης τον κατάλογο με τους ανθρώπους για τους οποίους καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, προσθέτοντας αυτούς που είναι άνω των 60 ετών και αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά και τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα», δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αντρέι Κλίσας, πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δείχνοντας να ανοίγει τον δρόμο στο μέτρο αυτό.

Ρωσία κορονοϊός

Νέο «μαύρο» ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία

Νέο «μαύρο» ρεκόρ 1.239 θανάτων από κορονοϊό καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο στη Ρωσία, λίγες μόνον μέρες μετά την λήξη στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας της αργίας μιας εβδομάδας που είχε κηρυχθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η κυβερνητική δύναμη αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε επίσης ότι 38.058 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο, εκ των οποίων τα 3.927 στη Μόσχα.

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι τα αποθέματα οξυγόνου στα νοσοκομεία σε 12 από τις περιφέρειες της Ρωσίας επαρκούν για δύο ή λιγότερες μέρες, αν δεν αναπληρωθούν.

Στο μεταξύ, σημείωσε ο Μουράσκο, κάποιες περιφέρειες αναφέρουν ήδη μείωση στα νέα κρούσματα που καταγράφουν και η εκστρατεία εμβολιασμού αποφέρει καρπούς καθώς μόνον ένα 3-4% των εμβολιασμένων Ρώσων έχει προσβληθεί από τον ιό.Περισσότεροι από 62 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα επίσης με τον υπουργό.