Για επιθετική αύξηση στο ιικό φορτίο κορονοϊού των λυμάτων την τελευταία εβδομάδα έκανε λόγο ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Συγκεκριμένα, κ. Θωμαΐδης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική».

Επίσης εξήγησε, η συγκέντρωση που παρατηρείται σήμερα είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου πέντε ήμερες.

Συγκρίνοντας την τωρινή αύξηση με αυτή που είχε παρατηρηθεί τον χειμώνα, ο καθηγητής είπε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή.

Μάλιστα είπε ότι το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν το περιμέναμε».

Ο τρόπος για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, όπως εκτίμησε ο καθηγητής είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Παράλληλα ο κ. Θωμαΐδης γνωστοποίησε ότι υπήρχε πρόταση να πραγματοποιούνται μετρήσεις στα λύματα και σε νησιά που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Ωστόσο το εν λόγω σχέδιο δεν προχώρησε γιατί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις.