Η «σκανδαλώδης ανισότητα» στη διανομή των εμβολίων είναι αυτή που διαιωνίζει την πανδημία της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απευθυνόμενος στην ετήσια υπουργική σύνοδο του οργανισμού, κάλεσε τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX για την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του έτους.

«Πάνω από το 75% όλων των εμβολίων έχουν χορηγηθεί μόνο σε 10 χώρες», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο Γκεμπρεγεσούς κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέους όγκους εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των όγκων τους στον COVAX φέτος.

Ο μηχανισμός COVAX, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΠΟΥ και η συμμαχία εμβολίων GAVI, έχει παραδώσει 72 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 125 χώρες και οικονομίες από τον Φεβρουάριο -αριθμός που μετά βίας επαρκεί για το 1% των πληθυσμών τους- δήλωσε ο Τέντρος.

Ο Τέντρος κάλεσε επίσης τις χώρες να προσφέρουν δόσεις εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, προκειμένου να επιτρέψουν την ανοσοποίηση του 10% των πληθυσμών σε όλες τις χώρες έως τον Σεπτέμβριο και του 30% έως τα τέλη του έτους. Αυτό σημαίνει τον εμβολιασμό 250 εκατ. ανθρώπων παραπάνω μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, δήλωσε.

«Αυτό είναι κρίσιμο για να σταματήσουμε την ασθένεια και τον θάνατο, να κρατήσουμε τους υγειονομικούς μας εργαζομένους ασφαλείς, να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας», είπε ο Τέντρος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, τουλάχιστον 115.000 επαγγελματίες υγείας νικήθηκαν από την Covid-19 και «…πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα στην υπηρεσία των άλλων».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τις εταιρίες παρασκευής εμβολίων να δώσουν στον COVAX το δικαίωμα πρώτης άρνησης σε ό,τι αφορά νέες ποσότητες εμβολίων, ή να υποσχεθούν το 50% των ποσοτήτων τους στον COVAX φέτος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα ο ΠΟΥ να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία.

Ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, σε ξεχωριστά, προμαγνητοσκοπημένα σχόλια στην ετήσια υπουργική σύνοδο του ΠΟΥ, ζήτησαν να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού και στήριξαν την ιδέα μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.