Ο κόσμος έχει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτρέποντας για έναν δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των παγκόσμιων πόρων.

Όμως, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στην καθημερινή ενημέρωση του ΠΟΥ από τη Σουηδία, ως φιλοξενούμενη, στράφηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και είπε ότι είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να βάζουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα εφαρμόζουμε διαρκώς και δίκαια», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εντούτοις, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται η Covid-19 στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, πιθανόν λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους. Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπογράμμμισε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει τώρα εμβολιαστεί κατά της Covid-19, μόλις ένας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες έχει κάνει μία δόση εμβολίου.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων είναι αυτό που διέπει τη διανομή των εμβολίων», σημείωσε.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προσφέρει την οικονομική στήριξή της στο σύστημα Covax

Το ίδρυμα της Γκρέτας Τούνμπεργκ θα καταβάλει 100.000 ευρώ στο σύστημα Covax, στο πλαίσιο της μάχης κατά της «τραγωδίας που συνιστά η εμβολιαστική ανισότητα» μπροστά στην πανδημία, όπως καταγγέλλει η Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό, το οποίο θα διατεθεί στο ίδρυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα προορίζεται για «την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας προς την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τους ανθρώπους υψηλότερου κινδύνου», ανακοίνωσε σήμερα σε ένα δελτίο τύπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της τραγωδίας που συνιστά η εμβολιαστική ανισότητα», επισημαίνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, η οποία θα συμμετάσχει σε μια συνέντευξη τύπου, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Διαθέτουμε τα μέσα για να διορθώσουμε την τεράστια ανισότητα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, στη μάχη κατά της Covid-19. Όπως ακριβώς με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να βοηθήσουμε πρώτα απ’ όλα τους πιο ευάλωτους», τονίζει η Τούνμπεργκ.

Η ίδια δηλώνει πεπεισμένη πως το σύστημα Covax, το οποίο αναμένεται να εγγυηθεί μια ισότιμη διανομή κυρίως σε 92 φτωχές χώρες, είναι η σωστή απάντηση.

Προς το παρόν, το σύστημα δυσκολεύεται να αυξήσει ρυθμούς, κυρίως, διότι η Ινδία μπλόκαρε τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca, που έχει παρασκευαστεί στο έδαφός της, αλλά επίσης επειδή οι πλούσιες χώρες προτίμησαν να προμηθευτούν εμβόλια απευθείας παρά να στηριχτούν στο Covax.

«Ενθαρρύνω τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γκρέτας και να κάνει ό,τι μπορεί, για τη στήριξη του Covax, προκειμένου να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους έναντι αυτής της πανδημίας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Τέντρος.